Avrupa'da grev: Yüzlerce uçuş iptal oldu!

Fransa, İngiltere, Belçika ve Hollanda'nın aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinde yaşanan grevler ile personel sayısındaki yetersizlik nedeniyle uçuş iptal edilen havalimanlarında kaos yaşandı. Yüzlerce uçuş iptal olurken, binlerce yolcu havalimanlarında beklemeye devam ediyor. Peki uçuşların iptal olmasından dolayı hangi havalimanları etkilendi. İşte detaylar…

GÜNDEM 08.06.2022, 17:59
Avrupa'da grev: Yüzlerce uçuş iptal oldu!

Fransa, İngiltere, Belçika ve Hollanda'nın da aralarında yer aldığı birçok Avrupa ülkesindeki havalimanlarında kriz büyüyor. Grevlerden ve personel sayısındaki yetersizlikten dolayı binlerce yolcu mağdur oldu. Uçak seferleri iptal edildi. Yolcular havalimanlarında çaresiz bekleyişlerine devam ediyor.

İngiltere

İngiltere'de havalimanında çalışan personel sayısındaki eksik nedeni ile uçuş iptalleri gerçekleşmeye devam ediyor. Bugün British Airways, ve Londra'daki Heathrow Havalimanı 100'den fazla uçak seferini iptal etti. Gatwick Havalimanı'nda yaşanan sorunlar deneniyle de Easy Jet ile Wizz Air de uçuşlarının bazılarını gerçekleştiremiyor.

Binlerce yolcu havalimanında bekliyor

Gatwick Havalimanı çıkışlı olup iptal edilen uçak seferleri arasında Dubrovnik, Kopenhag ve Nice seferleri de bulunuyor. Bunun dışında İtalya'da havalimanında görevli olan trafik kontrol çalışanlarının grevleri nedeni ile İngiltere çıkışlı olan onlarca uçak seferi de iptal edildi. Son dakikada gerçekleşen iptaller sebebiyle binlerce yolcunun havalimanlarında beklediği öğrenildi.

İngiltere de seyahat sektörü sıkıntıda

Ülkede şu an seyahat sektörü, hastalık izinlerinden ve personel sıkıntısından kaynaklanan sorunlar ile karşı karşıya. Personel sayısındaki eksikliğin büyük ölçüde Covid-19 salgını döneminde işlerine son verilen personellerin yeni iş bulmalarından ve havacılık sektörüne tekrar dönmek istemediklerinden kaynaklandığı düşünülüyor.

İngiliz hükümeti, havacılık sektörünü suçladı

Bu duruma neden olan bir başka sebep ise Brexit nedeni ile Avrupalı çalışanların yeniden ülkelerine geri dönmeleri ve yeni personellerinde ağır vize şartlarından dolayı gelememelerinden kaynaklı olarak ön plana çıkıyor. Bu durum karşısında İngiliz hükümeti, havacılık sektörünü Covid-19 salgını sonrası için yeterli hazırlığı yapmadığı gerekçesiyle suçluyor.

Fransa

Fransa'da Paris Charles De Gaulle Havalimanında çalışan personellerin yaptığı grev nedeniyle sabah gerçekleşmesi planlanan uçak seferlerinin dörtte biri iptal oldu.

Personeller zam istiyor!

Fransız basınında çıkan habere göre, ülkedeki birçok sendikanın çağrısı ile başkent Paris'te bulunan Charles De Gaulle Havalimanı çalışanları grevleri nedeni ile saat 07.00-14.00 arasında yapılması planlanan uçak seferlerinin dörtte biri gerçekleşemedi. Grevde olan personeller enflasyona karşı maaşlarına 300 euro kadar zam istiyor.

Fransız Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC), yaşanan bu olaydan sonra hava yolu şirketlerinden 07.00-14.00 saatleri arasındaki uçuşların sayılarının azaltmalarını istedi.

Belçika

Belçika'nın bayrak taşıyıcısı olan hava yolu şirketi Brüksel Havayolları ise sendikaların grev tehdidi yapmasının ardından yaz aylarında sefer sayılarını düşürme yönünde karar verdi.

Belçika’da 148 uçak seferi iptal edildi

Sendikalar, çalışma saatleri, uçuş ekibindeki çalışanların dinlenme süreleri, ücretleri ve iş yükleriyle alakalı sorunlar nedeni ile tatil döneminde özellikle greve gidilebileceklerinin uyarısında bulunuyordu. Bu uyarının hemen ardından Brüksel Havayolları da yaz döneminde personellerin iş yükünü hafifletmek amacıyla Avrupa genelinde toplam 148 uçak seferinin iptal ettiğini duyurdu. İptali gerçekleşen uçuşlar, günde birkaç kere uçuş yapılan ya da alternatif uçuşların olduğu yerler arasından seçildi.

Şirket, uçuş iptallerinin kararının personel sıkıntısı ile alakalı olmadığını, bu durumdan da yolcuların sadece yüzde birinden daha azının etkilendiğini söyledi ve söz konusu seferlere ilişkin bileti olan yolcularla iletişime geçtiklerini açıkladı.

Brüksel Havayollarında çalışan pilotların ise haziran ayı sonunda 3 gün grev yapabilecekleri uyarısında bulunuldu. Covid-19 salgını döneminde maaşları düşürülen pilotlar, ücretlerinin ve çalışma şartlarının iyileştirilmesini istiyor.

Brüksel Havayollarıyla personeller arasında iş koşulları ile ücret konularındaki görüşmeler ise hala devam ediyor. Müzakerelerde herhangi bir uzlaşı sağlanamaması durumunda uçuk seferlerinin en yoğun olacağı yaz aylarında sıklıkla grev yapılacağı bekleniyor.

Hollanda

Amsterdam Schiphol Havalimanı yetkilileri, geçtiğimiz nisan ayından bu yana süren yoğunluğa hala çözüm bulmakta zorlanıyor.

Hollanda Kraliyet Havayolları KLM'de çalışan yer hizmetleri personellerinin, 23 Nisan sabahı başlattıkları grevin sona ermesine rağmen geçen hafta yaşanan Pentikost tatili yoğunluğu nedeniyle KLM, günde 50'ye yakın uçak seferini iptal etmek zorunda olduğunu duyurmuştu. Devam eden bu yoğunluğu azaltmak amacıyla uçuşu 4 saatten fazla süren yolcular havalimanının dışında bekletiliyor.

KLM'nin, pazartesi gününden itibaren planlı seferlere geri döndüğünü açıklamasına rağmen havalimanında yaşanan güvenlik kuyrukları ile rötarlar sürüyor.

Yorumlar (0)