Atina’dan düşmanca tavır: Yunan S-300'ü, Türk F-16’larını taciz etti

Bakanlık kaynakları, Yunan S-300'ün Türk F-16 hava savunma sistemine yaptığı tacizi duyurdu ve uçakların, emniyetli bir şekilde bulundukları üslerine geri döndüğünü açıkladı.

GÜNDEM 28.08.2022, 12:26 29.08.2022, 08:54
Atina’dan düşmanca tavır: Yunan S-300'ü, Türk F-16’larını taciz etti

Yunanistan, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde provokasyonlarını yürütmeye devam ediyor.

Yunanistan'dan S-300'lü taciz

Yunanistan, daha önce bölgede NATO görevini sürdüren Türk uçaklarına, Yunan F-16'larıyla radar kilidi atarak tacizde bulunulmuştu.

Yunan güçleri, tepki çeken benzer bir taciz adımında daha bulundu. Konuyla ilgili açıklama ise Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapıldı.

Bakanlığın kaynaklarına göre, 23 Ağustos tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olan F-16'lar Doğu Akdeniz'de ve Ege’de uluslararası hava sahasında gerçekleştirdikleri görev uçuşları esnasında Girit Adası'nda konuşlu olan Yunanistan'a ait S-300 hava savunma sistemi tarafından radar kilidi atılarak yeniden taciz edildi.

MSB: F-16'lar, emniyetli şekilde üslerine geri döndü

Açıklamada, "Bu düşmanca tavra rağmen, F-16'lar planlı görevlerini başarıyla tamamlayarak, emniyetli şekilde bağlı oldukları üslerine geri döndü" ifadeleri kullanıldı.

Yunan güçleri, bataryaları aktif şekilde kullanıyor

Yunan güçleri S-300 hava savunma sistemine ait olan füze güdüm ve hedef takip radarının, 10 bin feet irtifada Rodos Adası batısında keşif görevi yapan F-16'ya yerden havaya füze kilidi atması, aynı zamanda Yunanistan’ın bahsi geçen bataryaları aktif şekilde kullandığını da gün yüzüne çıkardı.

Atina’dan düşmanca tavır!

NATO Angajman Kuralları'na göre, NATO müttefiki bir ülkeye ait olan savaş uçaklarına başka bir ülke tarafından radar kilidi atılmasının, "düşmanca tavır" olarak sayıldığını hatırlatan güvenlik kaynakları, konuyla ilgili Yunan güçlerinin müttefiklik ilkelerine karşı aykırı davrandığı ve batı ülkelerinin bu konu dahilinde çift taraflı bir politika sergilediği değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin bölgesel güvenliğini ve hava savunmasını daha etkin bir hale getirmek maksadı ile S-400 sistemi tedarik etmesinden sonra bazı NATO ülkeleri ile ABD tarafından gösterilen tutumu hatırlatan kaynaklar, Yunan güçlerinin, söz konusu olan sistemin bir önceki versiyonunu bundan 23 yıl önce tedarik ettiğini açıkladı.

İlk deneme 2013'te yapıldı

1997-1998 yıllarında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Rus yapımı olan S-300 hava savunma sistemini, Türkiye'nin itiraz etmesinin ardından 1999'da Kıbrıs yerine Yunanistan’ın Girit Adası’nda konuşlandırmıştı.

Yunanistan ilk denemesi ise 2013'yılındaki "White Eagle" tatbikatında yapmıştı. Yaklaşık olarak 80 mil menzilli S-300 sisteminin 4 sistem ile 8 fırlatma rampası mevcut.

Yorumlar (0)