Atıkları dereye boşaltan OSB'ye ceza

Bolu'nun Gerede ilçesinden Karabük'ün Eskipazar ilçesine uzanan Gerede Çayı'nda gündeme gelen kirlilik ve balık ölümlerine ilişkin Gerede Deri Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) yüklü bir ceza kesildi.

GÜNDEM 13.12.2019, 00:19
Atıkları dereye boşaltan OSB'ye ceza

Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde basına yansıyan Gerede ilçesindeki balık ölümlerine yönelik 22 Kasım'da bölgede denetim yapıldığı belirtildi.

Yapılan incelemeler sonrası Gerede Deri OSB'nin, atık suları Ulusu Deresi'ne boşaltmasından ötürü Çevre Kanunu’nun 20. maddesi uyarınca 361 bin 18 lira idari para cezasına çarptırıldığı ifade edildi.

Öte yandan, Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Ulusu Deresi'nden numunelerin alındığı da aktarılan açıklamada, "Bölgede bulunan ve Ulusu Deresi'ne atık su deşarjı yapan işletmelerin atık su arıtma tesislerinin deşarj noktalarından atık su numuneleri alınmış olup analiz sonuçlarına göre sorumlular hakkında gerekli yasal işlemler başlatılacaktır. 26 Kasım tarihinde bölgede yapılan denetimde ölü balıklara rastlanılmamıştır. Ankara içme suyu projesi kapsamında yaklaşık 20 gündür Ulusu Deresi'nden su alımının yapıldığı, Dere'nin suyunun yüzde 10'nun cansuyu olarak derede bırakıldığı, DSİ yetkililerince belirtilmiştir. Bu deredeki suyun azalmasının da söz konusu ulusu deresindeki ekolojik dengenin etkilenmesine neden olduğu değerlendirilmektedir." ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)