Ateşkes metninde Türkiye'ye yer verilmedi!

27 Eylül gününden beri gerginlik yaşayan işgalci Ermenistan ile kardeş ülke Azerbaycan, esirlerin ve cenazelerin değişimi için geçici ateşkes sağladı. İki ülke arasındaki müzakerelerin sadece AGİT Minsk Grubu ülkeleriyle sürdürüleceği ifade edilirken, Türkiye'ye yer verilmemesi dikkat çekti. 

GÜNDEM 10.10.2020, 11:13
Ateşkes metninde Türkiye'ye yer verilmedi!

İşgalci Ermenistan ile kardeş ülke Azerbaycan, Rusya'nın başkenti Moskova'da dışişleri bakanları düzeyinde masaya oturdu. İki ülke, esirlerin ve cenazelerin değişimi için geçici ateşkes sağladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, iki ülkenin müzakerelere başlayacağını ve AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Minsk Grubu'nun arabuluculuk edeceğini ifade etti. 

Ermenistan ile Azerbaycan arasında imzalanan ateşkes metninde, görüşmelerin Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya ve Fransa ile sürdürüleceğine dikkat çekildi. 

Aliyev: "Türkiye barış sürecinde olmalı"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, söz konusu süreçte Türkiye'nin tutumunun önem arz ettiğini söylemişti.

Aliyev, iki ülke arasındaki barış sürecinde Türkiye'nin kesinlikle yer alması gerektiğini ifade etmişti. 

Fakat ateşkes metninde, başka bir ülkenin görüşme sürecine dâhil olamayacağı bildirildi.

Ankara, Azerbaycan ile Ermenistan arasında meydana gelen gerilimde Türkiye olmadan kalıcı bir çözümün sağlanamayacağına dikkat çekiyor. 

Aliyev: "Daha fazla bekleyemeyiz"

Ermenistan'ın Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını ihlâl ederek Karabağ'ı işgal altında tutması üzerine oluşturulan AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Minsk Grubu'nun, barışçıl bir çözüm adına herhangi bir ilerleme sağlayamadığı biliniyor. 

Söz konusu grubun 28 senedir Dağlık Karabağ konusunda herhangi bir çözüm bulamamasına tepki gösteren Aliyev, ülkesinin daha fazla beklemeyeceğini ve krizin derhal çözüme kavuşturulması gerektiğini söylemişti. 

Erdoğan: "Akıl veremezler"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya ve Fransa'yı eleştirmişti. 

Söz konusu ülkelerin uzun yıllardır Dağlık Karabağ krizini çözemediğini aktaran Erdoğan, bu ülkelerin akıl vermesinin mantıklı olmadığına dikkat çekmişti. 

Yorumlar (0)