Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, ziyarete hazır

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki 71 numaralı odanın restorasyonu sona erdi. Milli Saraylar Restorasyon Daire Başkanı Gökşen Canıyılmaz, ziyarete açık olan odada yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. İşte Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği 71 numaraları odadan bazı kareler...

GÜNDEM 10.11.2023, 08:11 10.11.2023, 08:12 Hakan Öksüz
Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, ziyarete hazır

Büyük Önder Atatürk, 84 yıl önce bugün saat 9'u 5 geçe ebediyete intikal etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırası, sadece Türk milletine değil, emperyalizme karşı bağımsızlıkları için mücadele veren bütün dünya milletlerine güç vermeye devam ediyor. 

Büyük Önder, bu odada son nefesini vermişti

Atatürk'ün yattığı Ankara'daki Anıtkabir, her yıl olduğu gibi bu yılın 10 Kasım günü de on binlerce ziyaretçiyi ağırlayacak. Büyük Önder'in hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki 71 numaralı odanın da çok sayıda ziyaretçi çekeceği kaydedildi. Edinilen bilgilere uzun bir restorasyon döneminden geçen 71 numaralı odadaki bakım ve onarım çalışmaları tamamlandı.

Atatürk'ün son nefesini verdiği odanın restorasyon çalışmaları, Milli Saraylar Başkanlığının görevlendirdiği uzman bir ekip tarafından yapıldı. Restorasyon çalışmaları esnasında sarayın "Harem" kısmında yer alan oda, ziyarete açık kaldı. Odanın taban ve tabanında incelikli bir çalışma yürütüldü. 

"Yoğun kir tabakasını gidermek için kuru ve nemli temizlik yaptık"

Restorasyon dönemine dair bilgi veren Milli Saraylar Restorasyon Daire Başkanı Gökşen Canıyılmaz, onarım çalışmalarının 5 Ağustos günü başladığını bildirdi. Restorasyonu 3 ay içinde tamamladıklarını kaydeden Canıyılmaz, "Yaptığımız ilk çalışma, duvar ve tavanlardaki yoğun kir tabakasını temizlemek oldu. İlk etapta kuru temizlik uyguladık, daha sonra ise nemli temizliğe geçtik. Bu aşamada saf su ve pamuk kullandık." ifadelerini kullandı.

Zaman içinde meydana gelen boya çatlaklarını kapatmak için gerekli enjeksiyon işleminin uygulandığını kaydeden Canıyılmaz, "Bakım çalışması sürerken bir yandan da odadaki objeleri muhafaza ettik. Çalışmanın bitirilmesinin ardından hepsi eski yerlerine konuldu." dedi. 

Oda, hangi saatler içinde ziyaret edilebilir?

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu 71 numaralı odanın yanı sıra banyo, çalışma odası ve Harem bölümünün de ziyarete açık olduğu kaydedildi. Dolmabahçe Sarayı'ndaki bu bölümlerin, pazartesi haricinde her gün saat 09.00 ila 17.30 arasında ziyaret edilebileceği belirtildi.

Yorumlar (0)