Asrın felaketi: 17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti. Deprem, yaklaşık olarak 16 milyona kişiyi etkilerken 17 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti.

GÜNDEM 17.08.2022, 10:21 17.08.2022, 15:31
Asrın felaketi: 17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti

"Asrın felaketi" olarak değerlendirilen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin üstünden 23 yıl geçti.

17 binden fazla kişi yaşamını yitirdi

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 17 Ağustos 1999'da gece 03.02'de 7,4 büyüklüğünde ve 45 saniye devam eden Marmara Depremi; Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce ve İstanbul’da yıkıma yol açtı.

TBMM Deprem Riskinin Araştırılarak Deprem Yönetiminde Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi̇ Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun 2010 Temmuz tarihli raporuna göre, depremde 17 bin 480 kişi yaşamını yitirdi, 43 bin 953 kişi yaralandı.

Yaklaşık 16 milyon kişi etkilendi

Yaklaşık 200 bin insanın evsiz kaldığı, 10 bin 901 iş yeri ve 66 bin 441 konutun yıkıldığı depremden yaklaşık 16 milyon kişi değişik seviyelerde etkilendi, 42 bin 902 iş yeri ve 285 bin 211 konutta hasar tespit edildi.

Binlerce ev hasar gördü

Depremde İstanbul'da 454 kişi hayatını kaybederken Yalova, Gölcük ve Düzce’den kentteki hastanelere getirilen yaralılardan yaşamını yitirenlerle bu sayı 981'e yükseldi.

1880 kişinin İstanbul'da yaralandığı depremde 41 bine yakın iş yeri ve konutta hasar oluştu, 18 bin 162 konut, ağır ve orta şiddetteki hasar sebebiyle oturulamaz duruma geldi.

Ayrıca kentte 3 bin 171 okuldan 820'si zarar gördü. Bunların 118'i orta, 13'ü ağır hasarlı şeklinde belirlendi. İstanbul'daki yaklaşık olarak 10 bin kamu binasının 1137'sinde az, 387'sinde orta, 37'sinde de ağır hasar meydana geldi.

İstanbul'da depremden en fazla zarar gören yer Avcılar oldu. 270 kişi ilçede yaşamını yitirirken yüzlerce kişi yaralandı. 326 iş yeri ve 1823 konutun yıkıldığı veya ağır hasar gördüğü ilçede, 872 iş yeri ve 5 bin 106 konutta orta hasar, 461 iş yeri ve 3 bin 685 konutta hafif hasar yaşandı.

Kentsel dönüşümlerle yaralar sarıldı

TOKİ ile bakanlıklar ve diğer kurumların iş birliğinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla büyük oranda depremin yaraları sarıldı. TOKİ, özel sektör ve belediye tarafından yıkımın meydana geldiği kentlerde, deprem yönetmeliğine uygun binlerce konut inşa edildi.

Hastane ve okullar gibi kamu binaları başta olmak üzere hafif hasarlı konutlar ve iş yerleri depreme karşı güçlendirildi.

Kocaeli'de depremin izleri silindi

Binlerce insanın hayatını kaybettiği, ev ve iş yerinin yıkıldığı Kocaeli'de, depremden sonra facianın izleri silindi. Depremde en ağır yıkımın meydana geldiği kentte, deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde olmak üzere binlerce konut inşa edildi.

Kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde İzmit, Körfez ve Gölcük başta olmak üzere pek çok ilçede yeni projeler uygulamaya alınıyor.

Yapı stoku bakımından en riskli bölgelerden biri olarak değerlendirilen Cedit Mahallesi'nde başlatılan "Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi" ile birlikte 1105 hak sahibinin evleri tekrar yapılacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından finanse edilen projede, 494 binadaki hak sahiplerinin tahliye edilmesiyle birlikte yıkım çalışmaları yapıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü iş birliğinde hazırlanmış olan "Kocaeli İli Afet Zararlarının Azaltılmasında Akıllı Kent Uygulaması Projesi" çerçevesinde "acil müdahale" ve "erken uyarı" sistemi kurulması adına çalışmalar sürüyor.

Yine kentin ayrı noktalarına hazırlanan 41 deprem kayıt istasyonundan sağlanan verilerle master planlar ve deprem haritaları hazırlanıyor, riskli alanlar takip ediliyor.

Kocaeli, Türkiye ihracatına en fazla katkı veren illerin başında geliyor

Üretim tesisleri ve limanlarıyla Türkiye'nin uluslararası ticaretinde kritik yere sahip olan Kocaeli, depremden sonra geçen 23 senelik süreçte ihracatını ciddi oranda artırdı.

Türk imalat sanayisinin yüzde 15'ine ev sahipliği yaptığı aktarılan kent, Türkiye'nin bu yıl için tespit edilen 250 milyar dolarlık ihracat hedefine en kuvvetli katkıyı veren iller arasında yer alıyor.

Kocaeli, İstanbul'dan sonra 1 milyar 741 milyon dolarla temmuz ayında en çok sanayi ihracatı gerçekleştiren 2’nci, otomotiv endüstrisinde de 565 milyon 418 bin dolarla geçen ay en çok ihracat gerçekleştiren kent olmayı başardı.

Türkiye'nin sanayi merkezlerinden biri olan Kocaeli'de üretilen ürünlerin dünya pazarlarına ulaşması konusunda kritik rol oynayan İzmit Körfezi'ne, 2021 yılında 9 bin 554 gemi uğradı.

Geçen sene, İzmit Körfezi'nin çevresindeki limanlarda geçen sene elleçlenen toplam yük miktarı da 2020 yılına oranla yüzde 6'lık artışla 81 milyon 335 bin 143 tona yükseldi. Türkiye'deki limanlarda elleçlenen yük miktarının yüzde 15'inin yapıldığı Kocaeli, geçen sene bu alanda da 1’inci sırada yer aldı.

Sakarya'da "yatay kentleşme modeli" sürdürülüyor

Depremin en fazla etkilediği ikinci kent olan Sakarya, kentsel dönüşüm ve diğer faaliyetlerle depremin izlerini ortadan kaldırdı.

Afetin ardından başlatılan çalışmalarla Korucuk ve Karaman ve 15 Temmuz Camili mahallelerinde Valilik ve diğer kurumların da içerisinde olduğu "yeni yerleşim bölgesi" kuruldu.

Deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde TOKİ tarafından konutlar inşa edilirken Büyükşehir Belediyesi ise Yenikent Park, Korucuk Park ve Yenikent Kültür Merkezi gibi sosyal donatı alanlarını şehre kazandırdı.

Sakarya'da muhtemel depremleri en az kayıpla atlatabilmek adına "yatay kentleşme modeli" kararlılıkla uygulanıyor. Model vesilesiyle çok katlı binalara ruhsat verilmezken şehir sakinleri deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde yapılan konutlarda güvenle hayatlarını sürdürüyor.

Tarım ve sanayi alanındaki yatırımlarıyla isminden söz ettiren Sakarya, kentsel dönüşümde de Türkiye'ye önemli örnek oluyor. Erenler ilçesine bağlı Küpçüler ve Yenimahalle mahallelerinde 666 dönüm alanda 9 etaplık "Erenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Projesi" gerçekleştirildi.

Yıkılanların yerine inşa edilen konutlar hak sahiplerine teslim edilirken belediye bütçesiyle etap etap yapılan projede çalışmalar sürüyor.

Büyükşehir Belediyesi, olası afetlere hazırlıklı olunması için kente Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) de kazandırdı. AKOM, muhtemel afet halinde kriz merkezi olarak hizmet verecek.

Sakarya katlanarak büyüdü

Sakarya'da yatırımcılara ve sanayicilere verilen teşviklerle iş dünyası da ayağa kaldırıldı. Sakarya 1999 yılında 180 milyon dolarlık ihracatını, teşvik ve yatırımlarla 2021 sonu itibarıyla 5 milyar doların üstüne çıkardı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine bakıldığında, dünyayı etkisi altına alan salgın sebebiyle 2020 yılında 4 milyar 624 bin dolar ihracat yapan kent, geçen sene 152 ülke ve 9 bölgeye 5 milyar 99 milyon 790 bin dolarlık dış satışla ülke ekonomisine katkı verdi.

Türkiye'de en çok dış satış yapan şehirlerin başında gelen Sakarya, bu senenin ilk yarısında 2 milyar 631 milyon 261 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.

Şehirde 1999 yılında 1 olan organize sanayi bölgesi sayısı, bu süreçte 11'e yükseldi. Kentte 5 organize sanayi bölgesinin inşa edilmesi için çalışmalar sürüyor.

Depremin yaralarını saran kent, 23 sene içinde ekonomisini büyüttü.

1995'te Karasu ilçesinde temeli atılan ve 2017 senesinde hizmete açılan Batı Karadeniz'in en büyük limanlarından biri olarak bilinen Karasu Limanı da şehrin ihracatına katkı veriyor. Limandan gerçekleştirilen yolcu taşımacılığı, tahıl sevkiyatı ve Ro-Ro seferleriyle kent ve ülke ihracatına daha çok katkı sunulması hedefleniyor.

Kentin kuzeyinden geçen ve 19 Aralık 2020 tarihinde hizmete giren Kuzey Marmara Otoyolu da şehre yönelik sanayi yatırımlarını artırdı.

Yorumlar (0)