Artçı deprem nedir, neden olur? Artçı deprem tehlikeli mi?

Artçı depremler hakkında yapılan araştırmaların sayısı arttı. Düzce'nin Gölyaka ilçesinde yaşanan 5,9'luk depremin ardından birçok artçı sarsıntı kaydedildi. Peki artçı deprem ne demek? Artçı deprem neden olur? Artçı deprem tehlikeli mi?

GÜNDEM 23.11.2022, 13:22 24.11.2022, 09:36 Hakan Öksüz
Artçı deprem nedir, neden olur? Artçı deprem tehlikeli mi?

Artçı deprem ile ilgili araştırmalar, gece saat 04.08'de Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından hız kazandı. Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, depremin ardından 100'den fazla artçı sarsıntının yaşandığını bildirdi. Artçı deprem ne demek? ve artçı deprem neden olur? gibi soruların yanıtları merak edilmeye başlandı.

Artçı deprem ne demek?

Düzce'de yaşanan depremin ardından artçı deprem ne demek? sorusunun yanıtı aranıyor. Artçı deprem, yaşanan büyük depremin ardından meydana gelen diğer sarsıntılara verilen isimdir. Depremin meydana geldiği bölgede irili ufaklı çok sayıda artçı sarsıntı gerçekleşir. Yer kabuğu içinde oluşan kırıklar üzerindeki stres zamanla artar. Yer kabuğunun kırılmasıyla birlikte bu stres boşalır ve deprem denilen yeryüzü sarsıntısı gerçekleşir. Artçı depremler ise kırılmış tabakanın yerleşmesini sağlayan sarsıntılardır.

Artçı deprem neden olur?

Depremlerle ilgili araştırma yapan vatandaşlar, artçı deprem neden olur? sorusunun yanıtını arıyor. Farklı levhalardan oluşan yer kabuğu tabakası, kırıklı bir yapıdadır. "Fay hattı" olarak adlandırılan kırıkların üzerine zamanla artan baskı, strese neden olur. Yer kabuğu kütleleri hareket ederek bu kırıkları doldurur. Böylece fay hattında biriken stres, boşalmış olur. 

Yer kabuğundaki kırıkların dolması tek seferde gerçekleşmez. Öncü depremin ardından gelen çok sayıda sarsıntıyla birlikte yerleşim tamamlanır. Bu da artı deprem ya da artçı sarsıntı denilen olayın meydana gelmesine neden olur. Artçı depremlerin çoğu hissedilmez. Bunlar yer altı katmanında gerçekleşen ve sadece bazı aletlerle ölçülebilen sarsıntılardır. Bazı artçı depremler ise daha şiddetli olmakta ve hissedilmektedir. Özetle artçı deprem, yer kırıklarının birbirinin üzerine oturması esnasında gerçekleşen sarsıntılardır.

Artçı deprem tehlikeli mi

Artçı deprem tehlikeli mi? sorusunun yanıtı da araştırılıyor. Ana depremin ardından gerçekleşen artçı depremler genellikle hissedilmezler. Bazı artçı depremlerin büyüklükleri, diğer artçı sarsıntılara kıyasla daha fazladır. Bu tür artçı sarsıntılar, depremin yaşandığı merkez üssünde meydana gelir. Öncü depremin zayıflattığı binalar, artçı deprem nedeniyle yıkılabilir. Dolayısıyla artçı depremler bu açıdan tehlikeli olarak kabul edilebilir.

Yorumlar (0)