Arınç ve Erdoğan'ın daha önce ters düştüğü tüm konular

Eski TBMM Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyeliğinden bugün istifa etti. Erdoğan, Arınç'ın geçtiğimiz hafta eski HDP Eş Başkanı Demirtaş ve iş insanı Kavala'nın uzun tutukluluklarını eleştirmesine sert bir yanıt vermişti.

GÜNDEM 24.11.2020, 19:54
Arınç ve Erdoğan'ın daha önce ters düştüğü tüm konular

Eski TBMM Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyeliğinden bugün istifa etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arınç'ın geçtiğimiz hafta eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala'nın uzun tutukluluklarını eleştirmesine sert bir yanıt vermişti.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) 2001'de kuruluşunda da yer alan Bülent Arınç; Gezi eylemlerinden, faiz tartışmasına, OHAL döneminde kamudan işten çıkarmalardan, çözüm sürecine kadar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birçok konuda görüş ayrılığı yaşadı. Fakat Erdoğan ve Arınç arasında ilk kez istifayla neticelenen bir yol ayrımı yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'ekonomi ve yargı reformu' söylemlerinin ardından katıldığı bir televizyon programında, Kavala ve Demirtaş'ın uzun süredir tutuklu olmasına hayret ettiğini belirten Arınç, hem Erdoğan hem de ittifak ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sert yanıtlarıyla karşılaştı.

Erdoğan'ın, "Son zamanlarda bizimle asla ilgisi olmayan kimi bireysel açıklamalar ile reform gündemimize yaptığımız vurgular bahane gösterilerek yeni bir fitne ateşi yakılmaya çalışıldığına şahit oluyoruz. Velev ki geçmişte birlikte çalışmış olsak bile, hiç kimsenin kişisel ifadeleri Cumhurbaşkanı ile, hükümetimiz ile, partimiz ile ilişkili hale getirilemez." açıklamalarıyla tepki gösterdiği Arınç, Erdoğan'la yüz yüze görüşüp istifa edebileceği yönünde açıklama yapmıştı.

"Helalleştik"

AKP içinden 'istifa etsin ya da azledilsin' baskısına maruz kalan Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek istifa kararını beyan etti.

İstifasına ilişkin kişisel Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Arınç, katıldığı televizyon programında ana konunun yargıda yapılacak reform olduğunu; program esnasında, "İsimler üzerinde tartışmayalım." uyarısı yapmasına karşın görüşlerinin söz konusu isimlerin gölgesinde kaldığını belirtti.

YİK üyesi olması sebebiyle sözlerinin farklı yönlere çekildiğini, oysa yorumlarını 'TBMM eski Başkanı' sıfatıyla yaptığını belirten Arınç, açıklamaları sebebiyle bazı kesimler tarafından hakarete, nefrete varan suçlamalarla karşılaştığını ifade etti.

Birçok kez ters düştüler

'Milli görüş' çizgisinde önce Refah Partisi'nde ardından da Fazilet Partisi'nde siyaset yapan Arınç, Genel Başkan Necmettin Erbakan'a karşı Erdoğan'ın öncülüğünde başlayan 'yenilikçiler' hareketi içinde pozisyon aldı.

Erdoğan ile birlikte AKP'nin kuruluşunda önemli rol oynayan Arınç, önce TBMM Başkanı, 2009-2015 yılları arasında da Erdoğan ve daha sonra Ahmet Davutoğlu hükümetlerinde başbakan yardımcılığı, hükümet sözcülüğü misyonlarını üstlendi. Fakat özellikle son 7 yıldır sık sık Erdoğan ile karşı karşıya gelen açıklamaları ile dikkatleri üzerine çekti.

Erdoğan ile Arınç arasında görüş ayrılığı oluşan bazı önemli olaylar ise şöyle:

  • Gezi olaylarına farklı bakış
  • Dersane polemiği
  • Öğrenci yurtlarındaki 'kızlı-erkekli' tartışması
  • Gülen yapılanmasına af tartışması
  • 'KHK faciadır' çıkışı
  • Merkez Bankası ayrışması


Yorumlar (0)