Arabuluculukta yeni düzenleme! Uzmanlık geliyor!

Adalet Bakanlığı arabuluculukta yeni bir dönem başladığını duyurdu. Bundan sonra arabuluculuk kapsamına giren hukuki uyuşmazlıklarda alanlarına göre uzmanlaşan arabulucular görevlendirilecek.

GÜNDEM 08.05.2021, 16:46 09.05.2021, 21:17
Arabuluculukta yeni düzenleme! Uzmanlık geliyor!

Hukuki uyuşmazlıkların, tarafların mahkemeye başvurmadan çözümünü sağlayan Adalet Bakanlığı'nın hayata geçirdiği arabuluculuk uygulamasında artık yeni bir dönem başlıyor. 

Arabuluculuk kapsamında olan hukuki uyuşmazlıklarda alanlarına göre uzmanlaşan arabulucular görev alacak.

Arabuluculuk Kanunu arabulucuların farklı hukuki alanlarda uzmanlaşmasına da olanak sağlıyor. 

Yargı Reformu Strateji Belgesi ile İnsan Hakları Eylem Planı'nda da uzman arabuluculuğun kuvvetlendirilmesine arabulucuların uzmanlaşmasına vurgu söz konusu. 

10 Mayıs'tan sonra arabuluculukta yeni uygulama

10 Mayıs'tan itibariyle dava şartı arabuluculuk kapsamında yapılacak başvurularda, uyuşmazlık kapsamına göre uzman arabuluculuk uygulaması başlamış olacak. 

Düzenlemenin hayata geçmesi sonucunda ticaret, tüketici hukuku genel uzmanlık alanları ile banka, finans, fikri mülkiyet, sağlık, inşaat, spor, enerji ve maden hukuku gibi alanlarda meydana gelen uyuşmazlıklarda özel uzmanlık alanları ile ilgili eğitim alarak uzmanlaşan arabulucular görevlendirilmiş olacak.

Arabuluculuk başvuruları sonrası, arabuluculuk bürolarınca görev verilecek uzman arabulucular, alanları ile ilgili uyuşmazlıklarda çözüm bulmaya çalışacak. 

Daha hızlı çözüm

Uzman arabuluculuk uygulaması ile inşaat hukukunu ilgilendiren bir hukuki uyuşmazlık artık, inşaat sektörünü bilen ve inşaat hukuku alanında uzmanlık eğitimi olan bir arabulucu aracılığı ile sonuçlandırılacak. 

Uzmanlık eğitimi alarak özel bilgi ve yetkinliğe sahibi olan arabulucular, hukuki uyuşmazlık sonrası tarafların anlaşabilecekleri çözüm önerileri sunabilecek. 

Düzenleme gerçekleştiğinde uzman arabuluculuk ile beraber hukuki uyuşmazlıkların çözümünde daha kolay ve hızlı sonuç alınabilecek.

Yorumlar (0)