AP'nin 'Türkiye Raporu'na Dışişleri'nden tepki

Dışişleri Bakanlığı, AP'nin (Avrupa Parlamentosu) 'Türkiye Raporu'na tepkide bulunarak, "AP’nin vizyonsuz ve sığ bir yaklaşımla bu gereksinimi görmezden gelerek tüm gerçekliklerden kopuk yorumlarda bulunmasını kabul etmiyoruz." açıklaması yaptı.

GÜNDEM 07.06.2022, 21:17 08.06.2022, 14:52
AP'nin 'Türkiye Raporu'na Dışişleri'nden tepki

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, AP'nin 2021 Türkiye Raporu yorumlandı.

Söz konusu açıklamada, AP'nin öneri kararı niteliğinde olan raporunun bugün AP Genel Kurulu'nda kabul edildiği anımsatılarak, "AB ve Türkiye arasındaki bağların karşılıklı gayretlerle kuvvetlendirilmesi gereksinimi ortadayken AP’nin vizyonsuz ve sığ bir yaklaşımla bu gereksinimi yok sayarak raporda gerçekliklerden kopuk ve ön yargılı yorumlarda bulunmasını reddediyoruz." denildi.

Ülkemizin AP’den ilk beklentisinin, dar görüşe sahip çevrelerin gündemlerine alet olmaması ve AB'ye katılım müzakere sürecinin yeniden canlandırılması için Avrupa Birliği kurumlarına yönelik olarak teşvik edici bir tutum ortaya koyması olduğunun belirtildiği açıklamada, buna karşın AP'nin şu ana dek bunun tam aksi bir tutum takındığı ifade edildi.

"AP’nin bu tutumu şaşırtıcı değildir"

Açıklama, şöyle devam etti:

"Terör örgütü mensuplarının AP içinde yuvalanmalarına ve propaganda yapmalarına bile izin veren AP’nin bu tutumu aslında çok da şaşırtıcı değildir. AP böylelikle Türk kamuoyunun gözünde hem güvenilirliğini hem de inandırıcılığını kaybetmiştir. Bu sebeple, raporda geçen Türkiye'ye ilişkin insan hakları, hukuk ve demokrasi konularına dair iddialar ile Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve Ege hususlarında birkaç AB mensubunun dar görüşlü menfaat sağlama gayretlerini yansıtan ve temeli olmayan görüşlerin Türkiye için herhangi bir hükmü yoktur."

Ülkemizin AB’den beklentilerinin bütün AB kurumlarının ülkemize yönelik yükümlülüklerini harfiyen yerine getirmesi, bu kapsamda katılım sürecinin yeniden canlandırılması, Vize Serbestisi Diyalogu’na hız verilmesi, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik müzakerelerinin başlaması, teröre karşı mücadelede ortaklığın artırılması, göç iş birliği çerçevesinde özellikle Gönüllü İnsani Geri Kabul Planı’nın uygulamaya konulması olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, "Bu hususlarda atılacak olan adımları teşvik etmektense ülkemizi sığ bir bakış açısıyla yorumlayan bu rapor AP’nin gerçekliklerden kopuk, yanlı ve ideolojik tutumunun en yeni örneğini teşkil etmekte ve yalnızca AP’nin itibarına zarar vermektedir." denildi.
 

Yorumlar (0)