AP'de Türkiye ile ilgili inanılmaz sözler!

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Türkiye ve Azerbaycan'a karşı harekete geçilmesini" isteyen Türk düşmanı AP milletvekillerine, "Harekete geçmek derken neyi kastediyorsunuz?" diye tepki gösterdi ve Türkiye'ye baskı yapacaklarını söyledi.

GÜNDEM 07.10.2020, 16:55 07.10.2020, 17:20
AP'de Türkiye ile ilgili inanılmaz sözler!

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türk düşmanı AP (Avrupa Parlamentosu) milletvekillerinin "Türkiye ve Azerbaycan'a karşı harekete geçilmesi" isteğine tepki gösterdi.

AP Genel Kurulu oturumunda, Dağlık Karabağ'daki durum ile Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki şiddetli çatışmalar değerlendirildi.

Söz alan bazı Türk düşmanı AP milletvekilleri, BM'nin 4 kararını uygulamayarak işgalci konumunu sürdüren, 1949 Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal eden, sivillere saldırarak savaş suçu işleyen, ilk fitili ateşleyen, Rusya'yı savaşın içine çekmek isteyen Ermenistan yerine; topraklarını ve halkını korumaya çalışan Azerbaycan ile, Azerî kardeşlerine, bu haklı davasında destek veren Türkiye'yi hedef aldılar.

Toprağını koruyana karşı askerî müdahale istediler

Türkiye ve Azerbaycan hakkında "harekete geçilmesi" çağrısında bulunan AP milletvekillerine AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'den tepki geldi.

Açıkça askerî müdahale isteyen AP milletvekillerine "harekete geçilmesi" derken neyi kastettiklerini soran Josep Borrell, çatışmaların durdurulması için ateşkes çağrısında bulunmaya devam edeceklerini, sivillerin korunmasına devam edeceklerini, problemin çözümüne yapıcı bir katkı oluşturmak amacıyla Türkiye ile yakından çalışmayı da sürdüreceklerini bildirdi.

Çavuşoğlu ve Bayramov çok korkutmuş!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Bakü ziyaretinde sonuna kadar Azerbaycan'ın yanında oldukları ifadesi nedeniyle büyük kaygı duyduklarını belirten Borell, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile yaptığı son telefon görüşmesini ise "oldukça endişe verici" olarak nitelendirdi. Borell, Ceyhun Bayramov'un telefonda kendisine "Ön şartımız Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'dan geri çekilme takvimini kabul etmesidir. Çekilme başlayıncaya kadar çatışma sürecektir." dediğini ve durumun giderek kötüleştiğini söyledi.

30 yıldır Ermenistan'ın işgalinden, 25 bin kişiyi katletmesinden, 1 milyondan fazla insanı yerlerinden etmesinden bugüne kadar hiçbir endişe duymayan Josef Borell, AP milletvekillerinin "harekete geçmek" derken neyi kastettiklerini sordu ve yapılabilecek her şeyin yapıldığını ifade etti.

Türkiye'ye baskı yapacaklarmış!

AGİT Minsk Grubu Eş Başkanlarını (ABD, Rusya, Fransa) desteklemek için yapabilecek ne varsa yapmakta olduklarını dile getiren Borell, hem Azerbaycan'ı hem de Ermenistan'ı çatışmayı durdurmaya zorlamak, ayrıca Türkiye'ye müdahil olmaya devam etmemesi amacıyla baskı uygulamak için yapabilecek ne varsa yapacaklarını kaydetti.

Konuşmasını yeniden "harekete geçmek" konusuna getiren Josep Borell, kastedilenin "askerî" anlamda herekete geçmekse bunun söz konusu olamayacağını söyledi. Borell, AB'nin diplomatik arenada ellerindeki argümanlarla ne yapabilirse onu yapacağını, AB Konseyi'nin kararı üzerine, Aralık 2020 tarihinde bir araya gelerek, Ekim 2020'den Aralık 2020'ye kadar geçen süre zarfında "Türkiye ile ilişkilerde neler olduğunu" değerlendireceklerini ifade etti.

Yorumlar (0)