Anneler Günü nasıl ortaya çıktı? İşte tüm merak edilenler...

Anneler Günü'nün nasıl kutlanmaya başladığı hakkında pek çok rivayet olsa da en yaygın olanı Anna Jarvis’in hikayesidir. Amerika’da Anna Jarvis adında bir kadının, annesini kaybettikten sonra ona yeterince ilgi gösteremediğini düşünerek, her sene annesini anmasıyla başlıyor ve ABD’de Mayıs ayının ikinci Pazar gününün resmi tatil olmasıyla dünyaya yayılıyor.

GÜNDEM 14.05.2023, 07:35 14.05.2023, 11:01
Anneler Günü nasıl ortaya çıktı? İşte tüm merak edilenler...

Anneler Günü, Amerika Birleşik Devletleri’nde Virginia eyaletinde yaşayan öğretmen Anna Jarvis’in 1905 yılında vefat eden annesi için her yıl kutlama yapmasıyla başladı. Anna Jarvis, annesi yaşarken ona yeterince ilgi gösteremediğini düşünüyormuş. Onun için bir şeyler yapmak isteyen Anna Jarvis, 1907 yılında yani annesinin ölümünden iki yıl sonra kilisede bir anma programı düzenlemeye karar verir. Annesini kaybettiği gün olan Mayıs ayının ikinci Pazar günü, kiliseyi annesinin en sevdiği çiçek olan karanfillerle süsleyen Anna Jarvis, o gün kiliseyi 500 karanfille süslemiş.

O gün kilisede düzenlenen anma programına katılanlar, anneler için resmi bir tatil günü belirlenmesi amacıyla mektup kampanyası başlatmışlar. Sonra bölgedeki diğer kiliseler de Mayıs ayının ikinci Pazar günü anneler için özel anma töreni düzenlemiş. Bu törenlere katılan herkesin de yakasına karanfil iliştirmişler.


Anna Jarvis

Anma törenlerindeki karanfilleri fark eden tüccarlar, tören günleri çiçekleri daha pahalıya satmaya başlamış. Anna Jarvis, bu ticarileşmenin önüne geçebilmek için, törene katılanların yakalarına karanfil yerine beyaz bir düğme takmalarını istemiş. Fakat yayılan bu törenlerde karanfil kullanılmaya devam etmiş. Anna Jarvis Anneler Günü’nün ticarileşmesini önleyememiş.

Anna Jarvis’in hayali, ABD Başkanı Woodrow Wilson’ın 1914’te imzaladığı yasayla gerçek olur. Bu yasayla, Mayıs’ın ikinci Pazar günü her yıl anneler günü olarak belirlenmiş ve milli bayram yapılmıştır.

Anneler günü ABD’de yasalaşınca, dünyada da Mayıs’ın ikinci Pazar günü Anneler Günü olarak kutlanmaya başlandı.


Kibele (Magna Mater: Tanrıların anası), Anadolu kökenli bir ana tanrıça. 

Antik çağda Anneler Günü

Anneler Günü geleneği, aslında Anna Jarvis’in hikayesinden çok daha eskiye dayanıyor. Antik çağlarda Yunanlılar, Olimpos tanrılarının anası olan tanrıçası olan Rea onuruna yıllık bahar festivalleri düzenliyorlardı. Antik Romalılar ise bu festivalleri, İsa’nın doğumundan 250 yıl önce ana tanrıça Kibele onuruna kutluyorlardı.


Mitokondri görünümü

Anneler gerçekten yaşam kaynağımızmış

Bu başlığın anneler günü içeriğinde ne işi var demeyin. Şöyle açıklayalım. Bizi oluşturan hücrelerimizde minik organeller bulunuyor ve hepsinin farklı görevleri oluyor. Bunlardan biri mitokondridir.  Mitokondri olmadan yaşayamayız. Çünkü mitokondrilerimiz hücrelerimizin enerji santralleri konumundadır. Tükettiğimiz şeyleri birtakım kimyasal tepkimelerle enerjiye dönüştüren şey mitokondrimizdir. Ve her canlı mitokondrilerini sadece anneden alıyor. Yani annelerimizden aldığımız mitokondrilerimiz sayesinde yaşam enerjimizi sağlıyoruz.

İslam’da annelik

İslam dini, anneliğe büyük önem verir. Bunun en bariz örneği ise Peygamber efendimizin cennetin annelerin ayaklarının altında olduğunu söylemesidir. Allah, Kur’an-ı Kerim’de anne babaya iyilik etmemizi, yaşlanınca onlara şefkat ve merhamet göstermemizi buyurmaktadır.

Yorumlar (0)