Anlaşmanın ardından sınırda son durum!

ABD ile varılan uzlaşma kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Fırat'ın doğusuna yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’na 5 gün ara verilmesinin ardından bölgede sessizlik hâkim oldu. Çatışmaların yoğun olarak gerçekleştiği Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Tel Abyad ile Ceylanpınar’ın karşısındaki Resulayn ilçelerinde silah sesleri sustu. Sınır hattında güvenlik güçlerinin teyakkuz hali ise devam ediyor. 

GÜNDEM 18.10.2019, 13:21
Anlaşmanın ardından sınırda son durum!

Türkiye’nin güney komşusu Suriye’de 2011'de başlayan iç savaşın ardından ülkenin kuzeyinde, Fırat Nehri'nin doğusunda kalan yerleşim alanları, 2015'ten itibaren terör örgütü PKK/YPG tarafından kontrol altına alındı. Terör örgütünün, ele geçirdiği alanlarda uyguladığı baskı ile sivilleri göçe zorlaması Türkiye’nin tepkisini çekti.

Güvenli bölge kurulmasına karar verildi

Türkiye, teröristlerin sınır güvenliğini tehdit etmesi üzerine bölgeye operasyon yapacağı sinyalini verdi. Bunun üzerine Türkiye ile ABD arasında ağustos ayında gerçekleştirilen görüşmelerde Fırat’ın doğusundaki bölgenin güvenli hale getirilmesine karar verildi. Bu nedenle, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde iki ülke askerlerinin görev aldığı Müşterek Harekât Merkezi oluşturuldu.

9 Ekim: Harekât başladı!

Ortak kara ve hava devriyelerinin yapıldığı merkezin istenilen şekilde ilerleyememesinin ardından Türkiye, 9 Ekim günü Barış Pınarı adını verdiği harekâtı başlattı.

Havadan ve karadan ateş altına alınan teröristler, sınırı geçen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Suriye Milli Ordusu (SMO) askerleri tarafından etkisiz hale getirildi. 

Köyler teröristlerden temizlendi

TSK ve SMO askerleri, köyleri birer birer teröristlerden arındırarak, Akçakale’nin karşısındaki Telabyad ile Ceylanpınar’ın karşısındaki Resulayn kentlerinde de kontrolü eline aldı. 

Aynı zamanda teröristlerin, işgal ettikleri alanlardan attıkları roket ve havanlar Türkiye’de sivillerin yaşamını yitirmesine yol açtı. 20 sivilin şehit olduğu saldırıların düzenlendiği alanlar da sınırda konuşlu topçu bataryaları tarafından ateş altına alındı.

Teröristlerin 32 kilometre geriye çekilmesi kararı

Türkiye’nin başarıyla yürüttüğü Barış Pınarı Harekâtı’nı görüşmek üzere dün ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, beraberindeki heyetle Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer yetkililer ile düzenlenen toplantıların ardından harekâta 120 saatlik ara verilmesi ve teröristlerin tahkimatlarını tahrip ederek 32 kilometre geriye çekilmesine karar verildi.

Tel Abyad ile Resulayn sessiz

Alınan bu kararın ardından sabah saatlerinden itibaren Akçakale’nin karşısındaki Tel Abyad ile Ceylanpınar’ın karşısındaki Resulayn'da sessizliğin hâkim olduğu görüldü.

Resulayn'da büyük bir silah deposu ele geçirildi

Diğer yandan, dün geceye kadar çatışmaların devam ettiği Ceylanpınar’ın karşısındaki Resulayn’da TSK ve SMO askerleri tarafından yapılan aramalarda teröristlere ait büyük bir silah deposu ele geçirildi.

Resulayn’ın güneyinde TSK ve SMO askerleri tarafından yürütülen operasyon dâhilinde ilçenin güneyinde kalan M4 karayolundaki Aliye silolarında da teröristlere ait cephanelik bulundu.

Titizlikle gerçekleştirilen operasyonlarda, PKK/YPG terör örgütü tarafından teknolojiyle donatılan ve gözlemevi olarak kullanılan bir binaya da ulaşıldı.

Çok sayıda ekranın yer aldığı gözlem odasında Resulayn bölgesinde gerçekleştirilen operasyonların teröristler tarafından 24 saat canlı yayınlarla izlendiği ifade edildi.

Teyakkuz hali devam ediyor

Sessizliğin hâkim olduğu sınır hattında güvenlik güçlerinin teyakkuz hali ise devam ediyor. Zırhlı araçlarla önlemlerin alındığı sınır hattına askeri sevkiyat da sürüyor. Teröristlere nefes aldırmayan güvenlik güçleri, her türlü saldırı girişimine karşı eli tetikte görevini yürütüyor.
 

Yorumlar (0)