Ankara’nın suyunda bakteri mi var?

Son bir haftadır sosyal medya kullanıcıları sık sık Ankara'nın içme suyunda lejyoner bakteri olduğu iddialarıyla karşılaşıyordu. Bugün ASKİ’den konuyla alakalı yalanlama geldi.

GÜNDEM 16.05.2019, 17:33
Ankara’nın suyunda bakteri mi var?

ASKİ bugün yaptığı açıklamada sosyal medyada yayılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve bu paylaşımları yapan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. ASKİ yaptığı açıklamada başkentlilerin çeşme suyunun sağlıklı ve güvenilir olduğunu vurguladı.

ASKİ yaptığı açıklamada, Ankaralıların içme suyunun hem kurumlarında hem de Sağlık Bakanlığının laboratuvarlarında düzenli olarak analiz edildiğini söyledi. Ayrıca böyle bir bakteri şikâyetiyle sağlık kurumlarına herhangi bir başvuru yapılmadığı duyuruldu. Ankara’nın çeşme suyunun hem Türkiye’nin hem de dünyanın standartlarını karşıladığı belirtildi.

Başkent halkını bu tür yalan haberlerle paniğe sevk eden kişiler hakkında yasal işlemlerin yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu aktarıldı.

Barajlarda doluluk yüzde 32 düzeyinde

Bu kış başkent Ankara kar yağışının fazla olması sebebiyle şebeke suyunda herhangi bir sorun yaşamadı. ASKİ’nin verilerine göre bugün barajlardaki doluluk oranı ise yüzde 32 düzeyinde. Nisan yağmurları olarak bilinen yağmurların yağmasıyla bu oranın daha yüksek olması bekleniyordu. Mevsimlerdeki değişikliklerden dolayı nisan yağmurlarının bu ay içerisinde yağması bekleniyor.

Ankara’nın içme suyu yıllardır tartışılıyor

Ankara’da 2008 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle o dönem çok tartışılan Kızılırmak suyu bağlanmıştı. Kesikköprü barajından gelen suda kanserojen birçok madde olduğu iddia edilmişti. Eski belediye başkanı Melih Gökçek ise suda herhangi bir sorun olmadığını göstermek için düzenlediği basın toplantısında Kızılırmak suyunu içmişti. Ankara halkının birçok kesimi suyun rengi ve kokusuna tepki göstermişti. O dönem Çevre ve Orman Bakanı olan Veysel Eroğlu ise Kızılırmak suyu verilir verilmez çeşmeden su içeceğini söylemişti. Kızılırmak suyu Çamlıdere’den gelen su ile harmanlanarak şebekelere verilmişti.

Ankara’da su fiyatları çok tartışılmıştı

Ankara’da içme suyu tartışmalarının başka bir boyutu ise fiyatlarla ilgiliydi. O dönem Ankara Büyükşehir Belediye başkanı adayı olan Mansur Yavaş Ankaralılara suyun çok pahalı satıldığını ve başkan olması durumunda su fiyatlarında indirime gideceğini duyurdu. Aradan kısa bir süre geçmesinin ardından Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan kararla su fiyatlarında yüzde 30 indirime gidilmişti. Mansur Yavaş ise daha seçilmeden icraata başladıklarını dile getirmişti. Bu durum halk tarafından eleştiri alarak daha önce neden indirim yapılmadığı sorusunu gündeme getirmişti.

Ankara memba suyuna kavuşacak

Yakın zamanda Gerede’den Ankara’ya getirilecek su ile bu tartışmalar son bulacak gibi görünüyor. 32 Kilometre uzunlukta 4,5 metre çapında su tünelleriyle getirilen suyun, memba kalitesinde olduğu ve Ankara’nın uzun yıllar su sorununu ortadan kaldıracağı söyleniyor. Gerede’den getirilen suyla beraber Kızılırmak suyu ise tamamen kesilerek, ilerleyen yıllarda kuraklık olması durumunda devreye tekrar alınmak üzere pasif hale getirilecek. Ayrıca suyun getirildiği bölgeye kurulacak barajla beraber elektrik üretilmesi de bekleniyor.

Yorumlar (0)