Ankara’da scooter kullanıcıları için yeni kararlar alındı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), şehirde elektrikli scooter kullanımına yönelik yeni kararlara imzasını attı. Alınan yeni kararlara göre; scooterlar artık kaldırımda kullanılmayacak, ayrıca işleticilere sigorta yapma şartı getirilecek

GÜNDEM 06.10.2021, 16:34
Ankara’da scooter kullanıcıları için yeni kararlar alındı

Son zamanlarda özellikle genç kesimin sıklıkla tercih ettiği yeni nesil kullanım araçlarından biri olan elektrikli scooter kullanımı Ankara’da yeni esaslara bağlandı. Buna göre; her biri farklı sayıda olacak şekilde 8 ilçede toplamda 5 bin 169 scooter’ın kullanımına onay verildi.  

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ve UKOME’nin kararı doğrultusunda şehirde elektrikli scooter kullanımı belediyeden alınacak izine bağlandı.

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak çalışan Ulaşım Daire Başkanlığı’na başvuranlar arasında yapılan değerlendirmelerin ardından faaliyet gösterecek olanlar belirlendi.

Her ilçeye belli sayıda scooter

8 ilçenin tamamında işlemleri onaylanan 5 firmaya 5 bin 169 scooter kullanma izni çıktı. Önümüzdeki iki hafta içerisinde scooterların kullanılabileceği belirtildi.

Buna ilçelere göre scooter dağılımı şu şekilde oldu: Çankaya'da 1540, Keçiören'de 1082, Yenimahalle'de 843, Etimesgut'da 39, Altındağ'da 332, Sincan'da 283, Gölbaşı’da 47.

 Alınan kararda yeni kararın detayları da belirlendi. Yeni karara göre; 15 yaşından küçükler scooter kullanamayacak, hızları 20 km.’yi geçemeyecek, ayrıca sadece Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin alanlarına park edebilecek.  

Bisiklet yolu yoksa yola çıkılabilecek

Sürekli denetime tabi tutulacak scooterlar faaliyet gösterdikleri sınırların dışına çıkmayacak. Ayrıca şehirlerarası yollar ile azami hız sınırı 50 km. üzerinde olan karayollarında kullanılamayacak. Scooterlar ancak bisiklet yolu yoksa taşıt yoluna çıkabilecek.  

Yönetmelikte de belirtilen karara göre; işleticiler, scooter kullanıcıların hem kendilerine hem de üçüncü şahıslara verebilecekleri zararları da sigortalama şartı getirdi. Son olarak da yolculuk bitiminde kullanıcıya kullanım tutarı ve süresini yazan fatura da kesilecek.

Yorumlar (0)