Ankara Garı saldırısında yeni görüntüler

Ankara Garı önünde düzenlenen ve 100 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının 4'üncü yılında saldırıya dair yeni görüntüler ortaya çıktı. Hain saldırı 10 Ekim 2015'te gerçekleştirilmişti.

GÜNDEM 09.10.2019, 12:34 09.10.2019, 12:49

Anadolu Ajansı'nın yayınladığı görüntülerde, terör saldırısını gerçekleştiren DEAŞ mensubu iki teröristin, Ankara Garı'nın önünde bekleyen kalabalığın arasına karıştıkları ve üzerlerindeki bombayı infilak ettirdikleri görülüyor.

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı önünde meydana gelen, 100 kişinin hayatını kaybettiği ve Türkiye tarihine "en kanlı terör eylemi" olarak geçen alçak saldırının yeni görüntüleri yayınlandı.

Farklı illerden "Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi" için gelen yüzlerce kişinin toplandığı Ankara Garı önünde, terör örgütü DEAŞ mensubu iki canlı bombanın gerçekleştirdiği saldırının yeni görüntüleri hafızaları tazeledi.

Görüntülerde neler var?

Hain saldırıyı gerçekleştirmek için Gaziantep'ten yola çıkan Yunus Emre Alagöz ile kimliği tespit edilemeyen Suriye uyruklu terörist, Ankara'ya girişi Gölbaşı ilçesinden yaptı. 

DEAŞ'lı canlı bombaları taşıyan araç ise saat 09.00 sıralarında Konya Yolu Mevlana Bulvarı'ndaki kameralara takıldı. Yaklaşık 15 dakika sonra araçtan inen DEAŞ'lı teröristler, çevirdikleri taksiyle İnönü Bulvarı üzerinden Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünden geçti.

Bir süre sonra araçtan inen iki canlı bomba, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dikmen Kapısı önünden Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bulvar kapısı ve Akay Kavşağına doğru sakin bir şekilde yan yana yürüdü. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çankaya Kapısı civarında yine taksiye binen canlı bomba teröristleri, Hipodrom Caddesi ile kesişen Ulaştırma Kavşağı'nda araçtan indi.

Burayı gören kameraların da açısına giren teröristler, miting için başka illerden gelerek Ankara Garı önünde toplanan kalabalığa, birlirleri arasında yaklaşık 100 metre olacak şekilde ilerledi. Beyaz tabanlı spor ayakkabı giyen canlı bombanın montunun içindeki bomba düzeneğini elleriyle desteklemesi de kameralar tarafından kaydedildi.

Saatler 10.04'ü gösterdiği anda teröristlerden Yunus Emre Alagöz, üzerinde taşıdığı bombanın pimini çekti. Patlamadan tam 3 saniye sonra ikinci canlı bomba da üzerindeki bombanın fitilini ateşledi.

Patlamaların etkisiyle alevlerle birlikte giysi parçalarının havaya uçtuğu görüldüğü kamera kayıtlarında, vatandaşların panikle olay yerinden kaçmaya çalıştıkları anlar da kameralara yansıdı. Saldırıda ikisi çocuk 100 kişi yaşamını yitirdi, 20'si çocuk 391 kişi de yaralandı.

Ankara Gar saldırısının failleri ne kadar ceza aldı?

Alçak saldırıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianame, 13 Temmuz 2016 tarihinde, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Davanın ilk duruşması 7 Kasım 2016 tarihinde görüldü. Dava, 3 Ağustos 2018 tarihinde karara bağlandı. Bu süreçte 55 celsede 545 müşteki ile 26 tanık ifadesi dinlendi.

Mahkeme heyeti, sanıklardan Abdülmubtalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Yakub Şahin, Hakan Şahin, İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz ve Hüseyin Tunç'u suçlu buldu. Mahkeme tarafından bu suçlulara, "anayasal düzeni ihlal" suçundan 1'er, "100 kişiyi kasten öldürme" suçundan da 100'er kez olmak üzere toplam 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Tüm sanıkları, 20'si çocuk 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan 10 bin 557'şer yıl hapis cezasına da çarptıran mahkeme heyeti, sanıklardan bazılarına başka suçlardan ayrıca hapis ve adli para cezası verdi.

Sanıklardan Burak Ormanoğlu, Suphi Alpfidan, Mehmedin Baraç, Nihat Ürkmez ve Yakup Karaoğlu'na "silahlı terör örgütüne üye olmaktan" 12 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, aynı suçtan yargılanan sanıklar Esin Altıntuğ (Durgun), Hatice Akaltın, Yakup Yıldırım ve Abdulhamit Boz'u ise 7 yıl 6'şar ay hapse mahkum etti.

Mahkeme heyeti, hüküm verdiği sanıklar hakkında takdir indirimine gitmedi.

Yorumlar (0)