Android Deprem Uyarı Sistemi nedir, nasıl çalışır?

Google tarafından oluşturulan Android Deprem Uyarı Sistemi, yaklaşık 3 milyar Android akıllı telefonda yer alan ivmeölçerler üzerinden sarsıntıyı algılıyor ve depremi daha öncesinde haber verebiliyor.

GÜNDEM 06.02.2023, 10:29 06.02.2023, 20:58
Android Deprem Uyarı Sistemi nedir, nasıl çalışır?

Google'ın Android akıllı cihazlardaki ivmeölçer sensörlerini depremin belirlenmesi adına kullandığı sistem, geçen yıl ABD'nin Kaliforniya eyaletinde sisteme sokulmuş ve sonrasında birden fazla ülkede kullanılmaya başlamıştı.

Android Deprem Uyarı Sistemi nedir?

Bu özellikle birlikte Android cihazlar, önce bir depremin sebep olduğu dalgaları görebiliyor. Daha sonrasında Google, cihazlardan alınan verileri inceleyerek sismik aktivitenin çoğaldığı noktadaki kullanıcılara “erken uyarı mesajı” yolluyor. Kullanıcılar ise bu hizmete onay verdikleri durumda otomatik şekilde bilgilendiriliyor.

Doğal afetlerde her bir saniyenin önemli olduğunu ifade eden Google, Android Deprem Uyarı Sistemi ile deprem olmadan birkaç saniye öncesinde kullanıcılara bildirim yolluyor.

Android Deprem Uyarı Sistemi nasıl açılır?

Bu sistemle beraber ivmeölçeri bulunan Android telefonlar prize takı durumdayken ve tamamıyla hareketsiz haldeyken mini bir sismometre haline gelerek depremi ölçebiliyor ve kullanıcılara uyarı yollayabiliyor.

1. Ayarlar uygulamasını açın.

2. Konum bölümüne dokunun ve ardından Konum hizmetleri'ne girin.

3. Deprem uyarıları seçeneğine dokunun.

4. Deprem uyarıları seçeneğini aktif hale getirin.

Yukarıda belirtilen ayarların telefon modellerine göre farklılık gösterebileceğini unutmayın. Öte yandan bu özellikten yararlanabilmek adına konum ayarınızın “açık” durumda olması gerekmektedir.

Söz konusu uygulama, 4.5 ve üzerindeki büyüklükte meydana gelen depremler adına depremin yoğunluğuna ve şiddetine bağlı şekilde “Farkında Ol” ve “Harekete Geç” olmak üzere iki çeşitte uyarı yolluyor.

Yorumlar (0)