Anayasa Profesörü Mümtaz Soysal yaşamını yitirdi

Türkiye’de akademi ve siyaset dünyasında büyük bir iz bırakan eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal hayatını kaybetti. 

GÜNDEM 11.11.2019, 16:10 11.11.2019, 16:16
Anayasa Profesörü Mümtaz Soysal yaşamını yitirdi

Türkiye’de akademi ve siyaset dünyasında büyük bir iz bırakan eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal, 90 yaşında yaşamını yitirdi. 

Prof. Dr. Soysal, 13 Kasım Çarşamba günü öğle namazının ardından Sevgi Soysal’ın da kabrinin bulunduğu Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Mümtaz Soysal kimdir?

Mümtaz Sosyal, 1929 yılında Zonguldak’ta doğdu. Galatasaray Lisesini tamamlayan Soysal, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu, ardından aynı üniversitede hukuk fakültesini bitirdi.

Anayasa hukuku profesörü olarak uzun yıllar görev yapan Sosyal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 19. ve 20. dönemlerde milletvekili olarak görev aldı. Soysal, Ankara ve Zonguldak bölgelerinden seçildi. CHP, Sosyal Demokrat Halkçı Parti, DSP ve Bağımsız Cumhuriyet Partisi’nde çalışmalarda bulundu.

Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde de köşe yazarı olarak çalışan Sosyal, 1969-71'de Akdeniz Sosyal Bilim Araştırma Konseyi Başkanlığı, 1974-78 arasında Uluslararası Af Örgütü ikinci başkanlığı görevlerini yürüttü. 1979'da Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Uluslararası İnsan Hakları Öğretimi Ödülü'nü kazandı.

1995 yılındaki anayasa değişikliği çalışmaları sırasında özellikle DYP'li Coşkun Kırca ile tartışmalarıyla yine gündemde kalmayı başardı. Seçim yasasının Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesinde önemli rol oynayan Soysal, CHP’den koparak DSP saflarına geçti. 1995 genel seçimlerinde DSP’den Zonguldak milletvekili seçildi. Bülent Ecevit ve Rahşan Ecevit’le anlaşmazlığa düşerek DSP’den ayrılan Soysal, 2002 yılında Bağımsız Cumhuriyet Partisi'ni kurdu ve parti genel başkanı oldu.

Kıbrıs'ta düzenlenen toplumlararası görüşmelerde anayasa danışmanlığı görevini yürüten Soysal, uzun yıllar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a danışmanlık yaptı. Soysal, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Yorumlar (0)