Anayasa Mahkemesi'nden Ömer Faruk Gergerlioğlu kararı

Anayasa Mahkemesi, HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürülmesi üzerine yaptığı bireysel başvurusu üzerine hak ihlali kararı verdi ve Gergerlioğlu'nun tahliyesine hükmetti.

GÜNDEM 01.07.2021, 17:27 02.07.2021, 12:04
Anayasa Mahkemesi'nden Ömer Faruk Gergerlioğlu kararı

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun bireysel başvurusuna ilişkin karar veren Anayasa Mahkemesi, Gergerlioğlu’nun "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı" ile birlikte "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı"nın ihlal edildiğini kararlaştırdı.

“Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkı ihlal edildi

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, gerçekleştirdiği gündem toplantısında, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun, sosyal medyada yaptığı paylaşım sebebiyle terör örgütü propagandası suçundan cezalandırılmasının "ifade özgürlüğünü", dokunulmazlık hakkı olan bir milletvekiline ilişkin yargılamaya devam edilmesi sebebiyle de "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının ihlal edildiğine yönelik başvuruyu görüştü.

Yüksek Mahkeme, yaptığı görüşmede Gergerlioğlu'nun, Anayasa'nın 67. maddesiyle birlikte güvence altına alınan "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ve 27. maddesindeki "ifade özgürlüğü" hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğini kararlaştırdı.

Genel Kurulun verdiği kararının bir adet örneği, başvurucunun tutukluluk halinin sona erdirilmesiyle ihlal ve sonuçlarının ortadan kaldırılması kapsamında mahkemeye gönderilecek.

Milletvekilliği düşürülen diğer HDP'li Leyla Güven'in başvurusunun görüşülmesi ertelendi.

2 yıl 6 ay hapis cezası onanmıştı

Milletvekili seçilmeden evvel Gergerlioğlu, Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılandığı "PKK/KCK propagandası yapmak" suçundan hapse mahkum edilmişti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından mahkeme kararının hukuka uygun bulunmasından sonra dosya, temyiz üzerine Yargıtay'a gelmişti. Bu kapsamda Gergerlioğlu’na verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanmıştı.

TBMM Genel Kurulunda, HDP'li Gergerlioğlu’na ilişkin mahkeme tarafından verilen ve kesinleşmiş cezaya yönelik Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okunmuş, ardından Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşmüştü. Gergerlioğlu daha sonra tutuklanmış ve Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapmıştı.

Yorumlar (0)