Anayasa Mahkemesi, infaz yasasının iptal talebini reddetti

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Meclis'te kabul edilerek yasalaşan ve 15 Nisan 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni infaz yasasının tamamının ya da 14 maddesinin iptali talebiyle yapılan başvuruyu reddetti.

GÜNDEM 14.07.2021, 18:40
Anayasa Mahkemesi, infaz yasasının iptal talebini reddetti

Genel Kurul, CHP'nin, vatandaşlar arasında infaz yasası olarak da bilinen 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un tamamının ya da 14 maddesinin iptali talebiyle yaptığı başvuruyu gündem toplantısında esastan görüşerek karara bağladı.

Reddedildi

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, söz konusu başvuruyu reddetti.

7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 14 Nisan 2020 tarihinde TBMM'de kabul edilerek yasalaşmıştı. Bahse konu kanun doğrultusunda yaklaşık olarak 90 bin kişinin cezaevlerinden tahliye edilmesi sağlanmıştı.

İlk etapta yeni infaz yasasının 'şekil yönünden' iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunan CHP, yasanın bazı maddelerinin 'af' neticesini doğurduğunu savunmuş, 'Meclis'te Anayasa'nın öngördüğü 5'te 3 çoğunluğa dair usul koşulu yerine getirilmediği için düzenlemenin şekil yönünden iptali'ni istemişti.

CHP'nin söz konusu başvurusu 17 Temmuz 2020 tarihinde Yüksek Mahkeme tarafından 7 üyenin karşı oyuna rağmen 9 üyenin oy çokluğuyla reddedilmişti.

Ayrıca CHP, yaptığı ikinci başvuruda da kanunun tamamının ya da 14 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını talep etmişti.

Yorumlar (0)