Altun’dan ABD’ye mesaj: Terörle mücadelede yanımızda olmalılar

Katıldığı özel bir panelde Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri ilişkilerine yönelik önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “ABD hükümeti, terörle mücadelede karşımızda değil, yanımızda olmalı” dedi. 

GÜNDEM 21.05.2022, 14:58 22.05.2022, 10:20
Altun’dan ABD’ye mesaj: Terörle mücadelede yanımızda olmalılar

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından New York Türkevi’nde ‘Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri İlişkilerinin Geçmişi ve Geleceği’ isimli bir panel gerçekleştirildi. Panele video konferans yöntemiyle bağlanan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, New York’a kazandırılan Türkevi’nin Türkiye’nin gücünü gösteren önemli bir sembol olduğunu vurguladı. 

“Türkevi, ABD’de çok önemli çalışmalara ev sahipliği yapacaktır”

Türkevi’nin Amerika Birleşik Devletleri’nde önemli faaliyetler yürüteceğini belirten Altun, “Cumhurbaşkanımız, Türkevi’nin açılış töreninde burası için, ‘Büyüyen ve güçlenen Türkiye’nin diplomatik vizyonunun bir göstergesi’ yorumunu yapmıştı. Bu söze hepimiz yürekten katılıyoruz. Türkevi, Cumhurbaşkanımızın belirlediği vizyon çerçevesinde ABD’de çok önemli çalışmalara ev sahipliği yapacaktır” şeklinde konuştu. 

Altun, Türk Günü Yürüyüşü etkinliklerine değindi

İletişim Başkanlığı olarak 39’uncu Türk Günü Yürüyüşü etkinlikleri kapsamında çeşitli söyleşi ve paneller gerçekleştirdiklerini belirten Altun, “Türk Günü Yürüyüşü, Ermeni terör örgütü ASALA’nın şehit ettiği diplomatlarımızı anmak ve bu terör örgütüne tepki koymak için 1981 yılında başlamıştı. Yıllar içinde ise Türk-Amerikan ilişkileri açısından önemli bir organizasyon haline geldi” dedi. 

“Türk Günü Yürüyüş etkinlikleri, Türkiye-ABD ilişkileri açısından son derece büyük bir fırsattır”

Türk Günü Yürüyüşlerinin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bulunan Türk toplumu arasındaki bağları daha da güçlendirdiğine işaret eden Altun, “Buna ek olarak ABD’de Türk kültürünün yaşaması ve tanıtımı açısından çok önemli bir unsur olarak görüyoruz. Türk Günü Yürüyüş etkinlikleri, Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri açısından son derece büyük bir fırsattır” ifadelerini kullandı. 

“ABD ile ortaklığımızı daha güçlü noktalara taşıyabileceğimize inanıyoruz”

İki ülkenin uzun senelere dayanan güçlü bir işbirliğine sahip olduğunun altını çizen Altın, “Son dönemde yaşanan küresel ve bölgesel olaylar, Türkiye ve ABD arasındaki işbirliğinin önemini bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir. Amerika Birleşik Devletleri ile müttefiklik ve stratejik ortaklık çerçevesindeki işbirliğimizi daha da güçlü noktalara taşıyabileceğimize yürekten inanıyoruz” şeklinde konuştu. 

“Türkiye, içinde bulunduğu her ortaklığa ve her ittifaka önemli güç katan, büyük bir ülkedir”

 Türkiye ve ABD arasındaki üst düzey ilişkilerin pek çok küresel sorunun çözümüne imkân sağlayacağını belirten Altun, “Hem bölgesel hem de küresel anlamında barış ve huzur ortamının tesisi için ilk ülkenin işbirliği ve ortaklığı hayati önem arz etmektedir. Türkiye, içinde bulunduğu her ortaklığa ve her ittifaka önemli güç katan, büyük bir ülkedir” ifadelerini kullandı. 

“Yeni insani dramların önüne geçmek için mücadelemize devam ediyoruz”

Şartlar ne olursa olsun her kesimle diplomatik görüşmelere devam ettiklerinin altını çizen Altun, “Dünya, terör ve düzensiz gibi pek çok sorunla mücadele ediyor. Türkiye olarak bu sorunları kaynağında çözmek için her türlü girişimi yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Ülkemizin Irak ve Suriye’nin kuzey bölgelerinde aldığı önlemler, yalnızca bizim için değil aynı zamanda bütün dünya için son derece önemli tedbirlerdir. Bu adımlar, küresel anlamda istikrarı koruyacak olan tedbirlerdir. Yeni insani dramların önüne geçmek için mücadelemize devam ediyoruz” şeklinde konuştu. 

“Hem Rusya hem de Ukrayna ile diplomatik ilişkilerimiz sürüyor”

PKK’dan FETÖ’ye kadar Türkiye’nin pek çok terör örgütü ile mücadele halinde olduğunu belirten Altun, “Hem sınırlarımız içerisinde hem de sınırlarımız dışında terör örgütlerine karşı başarılı bir mücadele süreci yürütüyoruz. Ukrayna’daki savaşın başından bu yana, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde tesis etmiş olduğumuz politika, bugüne kadarki en gerçekçi ve samimi çözüm umudu olarak ön plana çıkmaktadır. İki ülke ile de diplomatik ilişkilerimiz kesintisiz olarak sürmektedir” dedi. 

“Türkiye’nin bu zorlu sürecinde müttefiklik ruhuyla dost ülkeleri yanımızda görmek istiyoruz”

Açıklamalarında Amerika Birleşik Devletleri’ne de önemli mesajlar veren Altun, “Biz bölgemizde ve coğrafyamızda huzur ortamı oluşturmak için özveriyle çalışıyoruz. Türkiye, düzensiz göçten teröre kadar, pek çok sorunla ciddi bir mücadele halindedir. Türkiye’nin bu zorlu sürecinde müttefiklik ruhuyla dost ülkeleri yanımızda görmek istiyoruz. ABD hükümeti, terörle mücadelede karşımızda değil, yanımızda olmalıdır. Bu kapsamda hala ABD’de de bulunan FETÖ mensuplarının tüm Amerikan halkı için de bir tehdit olduğu net bir şekilde bilinmelidir. Umuyoruz ki bu gerçeği de çok geç olmadan göreceklerdir” şeklinde konuştu.  

“Müttefiklik ruhuna sığmayacak şekilde iade taleplerimiz reddediliyor”

Türkiye’nin terörist iadelerine ilişkin talepleri hakkında da konuşan Altun, “Ne yazık ki müttefiklik ruhuna sığmayacak şekilde iade taleplerimiz reddediliyor, terör örgütlerine açık bir şekilde destek veriliyor. Bu tür girişimler şüphesiz ki ortaklık zeminini derinden yaralıyor. NATO birliği içinde yer alan ülkelerin de benzer tutumları sorun olarak değerlendirmemesine itiraz ediyoruz. Bu tepkimizi de dile getirmeye devam edeceğiz. Müttefik olarak görülen bir ülkenin mücadele ettiği terör örgütlerini desteklemek ve mensuplarını saklamak, en basit tabiriyle akıl dışı bir tutumdur” dedi. 

“Gerçekçi ve yapıcı adımlar atılmalı”

Amerika Birleşik Devletleri ile her alanda ortaklığı geliştirmek istediklerini dile getiren Altun, “İki ülkenin de sorunlarını ve fikir ayrılıklarını ayrıntılı bir diplomasi trafiği ile ele alarak gidermeliyiz. Gerçekçi ve yapıcı adımlar atarak bundan sonraki süreci çok daha verimli hale getirmeliyiz. Amerika Birleşik Devletleri de bu hususta Türkiye’nin dostluğunu kazanmaya yönelik adımlar atmalıdır. Bu iki ülkenin de yararına bir durum olacaktır” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)