Almanya, Türkiye'ye karşı firkateyn gönderdi!

Almanya, "Libya'ya silah ambargosunun denetlenmesi" için düzenlenen İrini operasyonunda görev yapacak firkateynini Libya açıklarına gönderdi. Denetlemenin asıl hedefi ise Türkiye.

GÜNDEM 04.08.2020, 15:25
Almanya, Türkiye'ye karşı firkateyn gönderdi!

BAE, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Rusya, Fransa, Çad, İsrail ve Yunanistan Libya'da darbeci Halife Hafter'e olan siyasi ve askerî desteğini sürdürürken, BM'nin (Birleşmiş Milletler) Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için AB (Avrupa Birliği) tarafından Akdeniz'de başlatılan İrini operasyonunda görev yapacak “Hamburg” adlı Alman firkateyni Libya açıklarına doğru yola koyuldu.

Almanya’nın kuzeyindeki Wilhelmshaven şehrinden yola çıkan, Ağustos ayı ortasında Libya açıklarında faaliyetlerine başlayacak “Hamburg” firkateyninde 250 Alman askeri görev alıyor.

BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) tarafından Libya’ya yönelik uygulanan silah ambargosunu denetleme, yasa dışı petrol ihracatı hakkında bilgi toplama ve kaçakçılığı önleme gibi görevleri olan firkateyn, 5 ay denetleme görevini ifa ettikten sonra 20 Aralık’ta Wilhelmshaven kentine geri dönecek.

Alman Haber Ajansı DPA'da yer alan haberde, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisi sebebiyle mürettebatın görev süresince karaya çıkmayabileceği belirtildi.

Libya ile Türkiye arasındaki bölgede görev yapacak “Hamburg” adlı Alman firkateynin esas görevinin Türkiye ile Libya arasındaki temasın mercek altına alınması olduğu değerlendiriliyor.

Halife Hafter destekçisi ülkeler, Libya'ya Mısır üzerinden dilediği gibi silah sokabiliyor.

Libya'da taraflar... Libya'da hangi ülke kimi destekliyor?

İrini operasyonu nedir?

Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin silah ambargosunun denetlenmesi için 31 Mart'ta bir operasyon başlatma kararı almış, operasyonun adını "İrini" olarak duyurmuştu.

İrini operasyonunun karargâhının İtalya'nın başkenti Roma'da olacağı belirtilirken, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac bu operasyona tepki göstermiş ve reddetmişti.

Halife Hafter'e daha yakın duran Alman Meclisi ise, İrini operasyonuna asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi Mayıs ayı başında onaylamıştı.

Yorumlar (0)