Almanya Cumhurbaşkanı’ndan Özlem Türeci ve Uğur Şahin’e liyakat nişanı 

Covid-19 ile mücadele kapsamında ilk etkili aşıyı üretmeyi başaran ve bunu Almanya üzerinden tüm dünya ülkelerine gönderen Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından liyakat nişanı verildi. 

GÜNDEM 19.03.2021, 17:17 21.03.2021, 09:57
Almanya Cumhurbaşkanı’ndan Özlem Türeci ve Uğur Şahin’e liyakat nişanı 

Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgın sürecini kolay atlatabilmek adına aşı üreten ülkeler arasında Almanya da yer almıştı. Almanya’daki aşının üretimi biyoteknoloji şirketi BioNTech tarafından gerçekleştirildi. Şirketin kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’e, “etkili olan ilk aşıyı buldukları” ve hastalığa çare olacak adımları attıkları gerekçesiyle bugün liyakat nişanları takdim edildi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından verilen nişan, Almanya’nın şu anki en büyük ulusal nişanı olarak biliniyor. Takdim töreninde cumhurbaşkanı, eşi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de yer aldı.



Oscar Wilde’den alıntı yapıldı

Cumhurbaşkanı Steinmeier, nişanı takdim öncesinde yaptığı konuşmada Oscar Wilde’den “Gelecek, fırsatları, ortaya çıkmadan önce fark edenlere aittir.” sözünü alıntı yaptı.

Ayrıca Frank Walter şunları da ekledi: “O dönemde şirket, araştırmalarını kansere odaklamıştı. Henüz bir ürün piyasaya sürmemişti. O dönemde hiç kimse de bir salgın düşünmüyordu. Yayılan korona virüs salgını daha Avrupa’ya ulaşmadan siz ikiniz hayat kurtaracak aşıyı geliştirmek amacıyla çalışmalara başladınız. ‘Işık Hızı’ isimli projeniz için Ocak 2020’de meslektaşlarınızla devamlı olarak çalışıyordunuz. Almanya’da henüz daha pek çok insan virüs yokmuş gibi davranırken siz Wuhan’daki virüsün bir salgına dönüşeceğini öngördünüz. Bununla da kalmayıp öngörünüzü keşif ruhu ve bilgiyle birleştirdiniz ve yıllar süren araştırmanızın aşıya temel oluşturacağını fark ettiniz.”  



“Aşının uyruğu yoktur.”

Cumhurbaşkanı konuşmalarına şu şekilde devam etti: “Çığır açan keşfiniz sayesinde insanların yaşamları, geçim kaynakları, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatları kurtuluyor. Aşı olan kişiler sayesinde özlediğimiz günlük hayata adım atabiliyoruz. Şundan eminim ki bu Saray, şimdiye kadar benzer bir bilimsel başarı gösteren kimseyi onurlandırmadı. Değerli Doktor Türeci ve Profesör Şahin, sizler bir şeyler yapmanın göreviniz olduğunu düşünerek hareket ettiniz. İnandınız ve başardınız. Pek çok kişi başarınızı bir millete atfetmeye çalıştı fakat aşının uyruğu yoktur. Aşı Türk, Amerikan ya da Alman değildir.”

“Başarı, hep birlikte hareket edilince kazanılıyor.”

Tören sırasında ilk sözü alan Doktor Özlem Türeci, öncelikle nişanı almaktan dolayı oldukça gururlu olduklarından bahsetti. Ardından da “Başarı, hep birlikte hareket edilince kazanılıyor. Aşı çalışmaları işbirliği içerisinde 11 ay boyunca sürdü. Aşının geliştirilmesinde katkısı olan herkese teşekkür ederim.” şeklinde konuşmasına devam etti. 

Yorumlar (0)