Almanlar depolarını doldurmak için Çekya’ya gidiyor

Bir süredir akaryakıt fiyatlarının rekor seviyelere yükseldiği Avrupa’da Almanlar akaryakıt almak için komşu ülke Çekya’ya akın etmeye başladı. Çekya’da Alman plakalı araçların istasyonlarda yarattığı yoğunluk dikkatlerden kaçmadı.

GÜNDEM 01.11.2021, 11:38
Almanlar depolarını doldurmak için Çekya’ya gidiyor

Son dönemlerde Avrupa’da sürekli bir yükselişte olan akaryakıt fiyatlarına çare arayan Almanlar, çözümü komşu ülke Çekya’da buldu. Özellikle Almanya’nın Bavyera ve Saksonya eyaletlerinden ülkeye gelen sürücüler daha uygun fiyatla akaryakıt alabilmek için uzun kuyruklar oluşmasına neden oluyor.

Litre başına 43 cent depo başına ise yaklaşık 30 euro kadar kar eden Almanlar, başka ihtiyaçlarını da Çek marketlerinden karşılamayı tercih ediyor.

Almanya’nın Bavyera eyaletinde bulunan Hof şehrinde 1 litre benzin 1,80 euro’ya satılırken buradan 55 kilometre uzaklıktaki Çekya’nın Cheb şehrinde bulunan bir benzin istasyonunda aynı benzinin 1 litresi 1.37 euro’ya satılıyor.

Çek halkı kuyruk beklemek istemiyor

Akaryakıt fiyatları Almanya’ya oranla daha ucuz olsa da Çekya’da da fiyatların yükselişe geçtiği gözlemleniyor. Diğer sınır ülkeleri ile kıyaslandığında en uygun fiyatlı akaryakıtın satıldığı Çekya’da sürücüler ucuz akaryakıt satan benzin istasyonlarına rağbet ediyor.

38 yaşındaki Çek sürücü Jan Holecek “Akaryakıt fiyatlarının yükselmesi bizler için çok kötü bir durum. Bizler de en ucuz fiyata akaryakıt satışı yapan istasyonlara doğru yöneliyoruz. Fakat Almanya sınırında olmamızdan dolayı ucuz akaryakıt satın almak isteyen sürücüler nedeniyle uzun kuyruklarda bekliyoruz. Pandemi süresi boyunca 22 korna (yaklaşık 9.50 TL.) benzin alabiliyorken, şimdi 34.90 krona (yaklaşık 15 TL.) almak zorunda kalıyoruz. Nedenlerini anlayabiliyorum ama bu fiyatlar çok fazla” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Araçlarla birlikte bidonlar da doluyor

Almanya’da 2012 yılının Ağustos ayından itibaren en yüksek seviyeye ulaşan akaryakıt fiyatları nedeniyle yönelen Almanların yoğunluk oluşturduğu Çekya sınırındaki benzin istasyonlarında akaryakıt alıp çıkma süreleri kişi başına 40 dakikaya kadar çıkabiliyor. Hatta Almanlar sadece araçlarının depolarını değil, yanlarında getirdikleri bidonları da dolduruyor. Bu gelişmelerin yanında sınıra yakın restoranlarda da yüzde 30’a yaklaşan bir yoğunluğun olduğu belirtiliyor.  

Yorumlar (0)