Aliyev, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi için şartlarını açıkladı: Zengezur koridoru ve Türkiye

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın Azerbaycan ve Türkiye ile ilişkilerini normalleştirmek istiyorsa bölgesel iş birliğini ve bazı iddialarından vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Aliyev, bu şartlardan ilk ikisinin toprak iddialarından vazgeçmek ve Zengezur koridorunu açmak olduğunu kaydetti. 

GÜNDEM 27.09.2021, 14:13 27.09.2021, 14:22
Aliyev, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi için şartlarını açıkladı: Zengezur koridoru ve Türkiye

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yaklaşık 30 senedir Ermenistan işgali altında bulunan Azerbaycan topraklarının kurtarılması için 27 Eylül 2020 tarihinde başlatılan ve 44 süren Dağlık Karabağ Savaşı’nın birinci senesinde Türk ajansına değerlendirmelerde bulundu. 

Ermenistan’ın savaştan önce ve savaş sırasında çelişkili açıklamalarda bulunduğuna dikkat çeken Aliyev, bugün dahi Ermenistan’ın askeri kanadından farklı, siyasi kanadından ise farklı açıklamaların geldiğine işaret etti. Azerbaycan’ın Ermenistan’dan gelen açıklamaları ciddiye almadığını ifade eden Aliyev, “Burada bir yalanın, hülyaların, provokasyonların ve gerçekleşmeyen arzuların sentezi bulunuyor. Bugünkü Ermenistan’ın karışımı bu. Bize göre bu, başarısız bir devlettir. Her devletin devletçilik sembollerinden biri, sorumluluk üstlenmektir. Fakat Ermenistan’a baktığımızda onlarda bunun olmadığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

“Ermenistan, Türkiye’deki toprak iddiasından vazgeçmeli” 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Türkiye ile temas kurmak istemesi karşısında Aliyev, “Biz, bölgede barışın hakim olmasını isteriz. Sayın Erdoğan’ın da önerdiği üzere 3+3 platformunun, barış açısından en güzel yol olacağını düşünüyorum. Fakat Ermenistan henüz bunu kabul etmiyor. Bu konu şu anda Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından gündeme getiriliyor. Ermenistan’a bu konuda bir şans daha veriliyor.” ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgesel iş birliği platformu oluşturma teklifinin Azerbaycan, İran ve Rusya tarafından desteklendiğini hatırlatan Aliyev, bu konuya karşı çıkan tek ülkenin Ermenistan olduğunu ifade etti: “Buna karşı çıkan Ermenistan, şimdi de Türkiye ile ilişkilerini normalleştirmek istediğini beyan ediyor. Eğer bunu gerçekten istiyorsan önce önerilere olumlu yanıt ver. Burada yine bir çelişki var. Anlaşılmazlıklar var. Ermenistan’ın yaptığı resmi açıklamalar ne zaman gerçek siyaset hareketleriyle uyuşursa o zaman analiz yapmak daha kolay olacaktır. Siz de iyi biliyorsunuz ki Ermenistan anayasasının Türkiye’de toprak iddiası var. Öncelikle bundan vazgeçmeliler. Önce anayasalarını yeniden düzenlemeliler. Ermenistan gibi tamamen darmadağın edilmiş ve güçsüz bir ülke, Türkiye gibi dev bir ülke karşısında nasıl toprak iddiasında bulunabilir? Bu, psikolojik bir hastalıktır.” 



“Azerbaycan’a karşı iddialarından vazgeçmeliler” 

Aliyev: “Ermenistan, Azerbaycan’a karı iddialarından da vazgeçmelidir. Azerbaycan ile ilişkilerini normalleştirmek adına Türkiye’nin de desteğini alacaklarından eminim. Çünkü Türkiye ve biz, bölgede geniş çaplı iş birliği ve barıştan yanayız. Türkiye’den bu konularda çok olumlu sinyaller geliyor. Fakat Ermenistan tarafında da bunun doğru şekilde değerlendirilmesi gerekir. II. Karabağ Savaşı’ndan önceki 2 senelik süreçte Azerbaycan tarafı olumlu sinyaller verdi fakat bu zayıflık, güçsüzlük olarak anlaşıldı. Oysa biz, yalnızca, kan dökmek istemiyorduk. Biz, gücümüzü biliyoruz. Sorunu, güç ile çözebileceğimizi de biliyorduk. Ermenistan bize inanmıyordu. Şimdi de geç değil. Yeni oluşan ortamı ve istekleri doğru kavrasınlar, doğru ve kararlı adımlar atsınlar, haritaya bakarak kendi yerlerini iyice öğrensinler yeterli.” 

Normalleşme şartları 

İlham Aliyev, Azerbaycan-Türkiye-Ermenistan ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için bazı şartların kabul edilmesi gerektiğini belirterek şunları aktardı: “Azerbaycan ana karası ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında kurulması beklenen Zengezur koridoru, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi için ilk şartlardan biri. Bu, 10 Kasım bildirisinde de belirtildi. Ermenistan da o dönemde bu yükümlülüğü aldı. Eğer bu sorumluluğu yerine getirmezse hangi normalleşmeden söz edecek? Ermenistan’ın savaş sonrasındaki dönemi iyice analiz etmesi gerek. Artık durum tamamen farklı. Şu anda içerisinde bulunduğumuz durum ve konumlar, güçler oranını açıkça gösteriyor. İşgal döneminde hem kendimizde hem de Ermenistan’da olan gücü farkındaydık. Biz, öncelikle dengeyi kendi lehimize değiştirdik. Bunu dünya da biliyor. O yüzden de Ermenistan’ın Azerbaycan ile ilişkilerini normalleştirmesi için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Biz, bunsuz yaşadık ve hala da yaşayabiliriz. Hatta daha iyi yaşarız çünkü biz, topraklarımızı işgalden kurtardık, kendi topraklarımıza döndük. Şu anda kötü durumda olan ülke Ermenistan. Onların daima çatışmada olması, komşularının toprakları üzerinde hak talep etmesi yanlış. Ermenistan, ilk olarak Türkiye ile ilişkilerini normalleştirmeli. Türkiye ve Azerbaycan ile sınırlarını belirlemeli. Kendi durumunu tartmalı ve ondan sonra Azerbaycan ile ilişkilerini normalleştirmek istemeli.” 



“30 senelik işgali görmeyen ya kördür ya da riyakar” 

Aliyev: “Ermenistan başta olmak üzere bazı ülkelerdeki siyasiler, Azerbaycan’ı, Ermenistan topraklarını işgal etmekle suçluyor. Öncelikle, bu bir yalan. Sonrasında ise Ermenistan, Azerbaycan’ı işgal ettiğinde neden sesiniz çıkmadı? Neden gözünüzü kapattınız? Bizim topraklarımız 30 sene boyunca sadece işgal edilmedi. Bizim tarihimiz, dini anıtlarımız, binalarımız yerle bir edildi. Bunu görmediniz mi? Minsk Grubu’nun eş başkanları da defalarca oradaydı. Kelbecer’de, Ağdam’da, Cebrayıl’da ve Fuzuli’deydiler. Görmediler mi? 30 senelik işgal döneminde yalnızca 2 kez araştırma ekibi bölgeye gönderildi ve bunlar da rapor hazırladı. Ermenistan’ın bölgede işlediği tüm suçlar aktarıldı. Minsk Grubu’na, yeniden ekip göndermeleri konusunda defalarca başvuruda bulunduk. Lübnan, Suriye ve başka ülkelerden Ermeniler buraya getirildi ve isyan ettirildi. Bu bir savaş suçu. 30 senelik işgali görmeyen ya kördür ya nankör ya da riyakar.” 

“Azerbaycan, ata yurduna döndü” 

Aliyev: “Vatan muharebesinin ardından Azerbaycan, 30 sene sonra ata yurduna döndü. Biz gittik, kendi haritamıza göre olan kendi topraklarımıza yerleştik. Ama Ermenistan farklı düşünüyorsa gelsin bunu konuşalım. Bir sene, 5 sene ya da 30 sene sürer bu tartışma kim bilir? Ama Ermenistan, kısa zamanda şartlarımızı kabul edip bu konuyu çözmeli ki kendi sınırının nerede olduğunu da öğrensin.” 

“Ermenistan, tıpta analiz edilmeli” 

Aliyev: “Ermenistan’ın bölge politikasını hangi güce göre oluşturuyor bunu bilemiyorum. Bunu herhalde analistler ya da siyaset bilimcileri söyleyebilir. Fakat tecrübeme dayanarak söyleyebilirim ki Ermenistan’ın adımları, irrasyoneldir. Yani gerçeklikten uzak, mitolojiye dayanan, gerçekleşmeyen arzular ve hülyalar üzerinden ilerlemektedir. Bunu da siyasi dünyada analiz etmek zordur. Ermenistan, tıpta analiz edilmelidir.” 

Yorumlar (0)