Aliağa'da kıyıya petrol vurdu!

İzmir Aliağa'da faaliyet gösteren gemi söküm firmasında cumartesi günü petrol bazlı sızıntı oluştu. Sızan petrol, Aliağa ilçe merkezinde bulunan Avcı Ramadan Parkı sahili ile balıkçı barınağının önünde birikti.

GÜNDEM 22.10.2019, 13:18
Aliağa'da kıyıya petrol vurdu!

Aliağa'da sahil şeridinde kıyıya öbek öbek petrol vurduğu görüldü. Durumun derhal yetkililere bildirilmesi üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile özel temizlik firması yetkilileri bölgede temizlik çalışmaları başlattı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, yapılması gereken ilk şeyin sızan petrolün türevini tespit etmek olduğunu söylerken, ilerleyen dönemde yapılacak çalışmaların buna bağlı olduğunu ifade etti.

"Petrolün türevini belirlemek çok önemli"

Prof. Dr. Sunlu konuyla ilgili ilçe sakinlerine, özellikle de balıkçılara uyarılarda bulundu. Sunlu açıklamasında şunları söyledi:

"Sızan madde kalorifer yakıtı mı, ham petrol mü, mazot mu, yoksa başka bir şey mi bunun belirlenmesi çalışmaların seyri için çok önemli. Çünkü bu petrol türevlerinin her biri farklı etki ve davranış gösterir. Ham petrolden benzine doğru gittikçe, yani ham petrol inceldikçe yayılma kapasitesi artar. Canlılar üzerideki etkisi de değişir. Petrol yayıldığında ilk olarak bir kısmı güneşin etkisiyle buharlaşır. Kalan kısımları ise özgül ağırlıkları sudan hafif olduğu için yüzeyde yüzmeye başlar. Bu yüzen kısım da rüzgâr ve akıntı hareketlerine bağlı olarak yayılmaya devam eder. Bu sürede topaklanacakları için özgül ağırlıkları artarak dibe de çökebilir. Sonuç olarak sızan petrolün bir kısmı yüzerken bir kısmı dibe çökecektir. Sahile kadar ulaşan petrol kalıntıları kayalarda yapışkan bir madde meydana getirirler ve yosunlar, midye ve istiridyeler gibi sabit canlılar için ciddi tehlike oluşturur. Ancak asıl tehlike dibe çöken kısımdan meydana gelir. Özellikle dip balıkları bu petrol kalıntılarından ciddi şekilde etkilenirler."

"Dibe çöken petrolün temizlenmesi şart"

Petrol türevi maddelerin oluşturduğu tehlikeli maddenin poliaromatik hidrokarbon (PAH) olarak adlandırıldığını ve bu maddenin doğada çok uzun yıllar kaldığını söyleyen Prof. Dr. Uğur Sunlu açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu madde pek çok canlı için kanserojen etkiye sahip. Bu maddeden balıklar etkilenirse, bu balıkları tüketen insanlar da etkilenecektir. Petrol kalıntıları ancak onları tüketen maddeler tarafından parçalanabilirler. Ancak bu süreç çok uzun yıllar sürer. Bu nedenle dibe çöken petrolün temizlenmesi mecburidir. Bu dip çöküntüsü yazın daha kolay yayılır, kışın ise daha sabit kalır. Dolayısıyla bu durum İzmir Körfezi'ni etkilemez ancak deniz altı ekolojisine ciddi etkisi olacağından insan sağlığını da tehdit ediyor."

Sızıntının balıkçılara maddî yükü de oldu

Aliağa Su Ürünleri Kooperatifi yönetim kurulu üyesi Selim Türk bölgede kendisinin de içinde bulunduğu balıkçıların ciddi sorunlar yaşadıklarını vurguladı. Selim Türk, " Birçok tekne sızıntı nedeniyle kapkara oldu. Teknelerin onları kaplayan yağdan ve kirden arındırılması pahalıya mâl oluyor. Bu petrol sızıntısının tuttuğumuz balıklara nasıl bir etkisi olacağını henüz bilemiyoruz. Ancak Aliağa sanayi bölgesi olduğu için böyle şeyler yaşanıyor. Bunların önüne geçilmesi için gerekenlerin yapılmalı." şeklinde konuştu.
 

Yorumlar (0)