Ali Babacan’dan “yeni Dolar kuru” yorumu: “Eylül ayına göre...” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Dolar/TL yüzde 30’dan fazla değer kaybetti ve 12 seviyesini gördü. Bunun üzerine yorum yapan siyasilere DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da eklendi. Babacan, Dolar’ın eylül ayı başındaki seviyesiyle karşılaştırma yaparak, “Hala çok yüksek.” ifadelerini kullandı. 

GÜNDEM 21.12.2021, 12:25
Ali Babacan’dan “yeni Dolar kuru” yorumu: “Eylül ayına göre...” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün akşam saatlerinde açıkladığı yeni ekonomi paketi ile birlikte Dolar/TL kurunda ani düşüş yaşandı. Erdoğan’ın açıklamalarından önce 18 seviyesini geçen Dolar, açıklamaların ardından 12 seviyesini gördü. TL mevduatı bulunan vatandaşların kur endişesini ortadan kaldırmak için çalıştıklarını aktaran Erdoğan’ın müjdesi sonrasında, borsa verilerine göre Dolar’da yüzde 33’lük değer kaybı yaşandı.  

Erdoğan’ın bu konuşması ve dövizin aşağı doğru seyrinin ardından siyasilerden yorumlar gecikmedi. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da yorumda bulunanlar arasındaydı. Döviz kurlarındaki düşüşü değerlendiren Babacan, şöyle konuştu: “Eylül ayındaki seviyeye göre çok yüksek.” 



“Düşmesi iyi mi iyi ama hala yüksek” 

Ali Babacan: “Dolar’ın düşmesi, vatandaşlarımızı sevindirdi. Fakat unutulmamalı ki eylül ayının başındaki seviyeye göre hala çok yüksek. Eylül ayının ilk haftasında Dolar 8,30’du. Şimdi 12’ye düştüğü için seviniyoruz. Düşmesi iyi mi? İyi ama hala yüksek. Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarıyla birlikte kamu bankalarının kur sattığı iddiaları var. Erdoğan konuştu diye hızlı şekilde döviz satıldıysa eğer bunun açıklanması gerekir. Alınan kararlar, Hazine ile Merkez Bankası’nın yükünü olağanüstü oranda artıracak. Kamunun da yükü artarak. Tehlikeli bir oyun dönüyor. Bankalardaki mevduatların yüzde 60’ı dövizden oluşuyordu.” 

Ali Babacan, alınan kararlarla birlikte Türk Lirası mevduatlarının getirisinin, dövizlerdeki artışa endeksleneceği hakkında yorumlarda bulundu. Kararlarla birlikte bu durumun önünün açıldığını belirten Babacan, vatandaşların bankadaki paralarını Türk Lirası cinsinden tutsalar dahi bir şekilde döviz gibi kazandıracağı konusunda söz verildiğini ve bunun “örtülü faiz artırımı” ile “dolarizasyon” uygulaması olduğunu aktardı. 

Yorumlar (0)