Alevi ve Bektaşi Sivil Toplum Örgütleri'nden İBB'ye tepki

Alevi ve Bektaşi sivil toplum kuruluşları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 'Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali adıyla Yenikapı'da düzenleyeceği etkinliğin, Muharrem ayının ruhuna uygun olmayacağı gerekçesiyle tepki gösterdi. 

GÜNDEM 29.07.2021, 10:34 30.07.2021, 09:30
Alevi ve Bektaşi Sivil Toplum Örgütleri'nden İBB'ye tepki

İBB tarafından 30-31 Temmuz arasında Yenikapı’da gerçekleştirilecek olan “Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali”, Alevi ve Bektaşi STK’lar tarafından tepki gördü.

“Etkinlik, matem ve yas ayının önemine gölge düşürüyor”

Hacı Bektaş Veli’nin ismini taşıyan etkinlik kapsamında hologram resminin kullanıldığı ve bunun içeriğinin uygunsuz olduğuna vurgu yapan Alevi ve Bektaşi STK’lar, bir basın toplantısı gerçekleştirerek etkinliğe tepkilerini gösterdi.

Basın toplantısı, Alevi Anadolu İnanç Önderleri Birliği Genel Başkanı Hıdır Bulut’un da katılımı ve Rumeli Balkan Güçbirliği Trakya Dernekleri Federasyonu’nun koordinesinde düzenlendi. Hacı Bektaş Veli gibi önemli bir değere, gereken saygının gösterilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Rumeli Balkan Güçbirliği Trakya Dernekleri Federasyonu Başkanı Recep Osman Erdoğan, şunları aktardı:

“Yenikapı’da gerçekleştirilecek Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali isimli eğlence etkinliğine, Bektaşi ve Aleviler olarak biz karşı değiliz. Ben şuna temas etmek istiyorum; Türk-İslam akidesinin özü Hoca Ahmet Yesevi’nin öğrencisi olan Hacı Bektaş Veli’nin animasyon imajının kullanılması ve onun ismine bu şekilde bir ilgisiz bir etkinliğin gerçekleştirilmesi derinden yaralamıştır. Biz bir yandan şu an Muharrem ayına girmek üzereyiz. Bu dönemde matem ve yas oruçlarını tutacağız fakat İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği bu etkinlik, Muharrem ayının önemine gölge düşürüyor. Yeniden değinmek istiyorum biz Alevi ve Bektaşiler olarak bunu kınıyoruz. Ülkemiz ve toplumumuz için oldukça önemlidir. Bu toplumun kıymeti bilinmeli ve ayrıca değerlerine saygı gösterilmelidir. İBB, bu karardan bir an önce vazgeçmelidir. Hacı Bektaş Veli’nin adını ve resmini bu müzikal organizasyondan kaldırarak gereken saygıyı göstermelidir. Sayın Ekrem İmamoğlu’na buradan sesleniyorum, ‘Sesimizi duyun ve bu yanlıştan bir an önce vazgeçin. Bu yanlış için Alevi ve Bektaşi toplumundan özür dileyin.” 

“Sayın İmamoğlu, özür dilesin”

Bu etkinliğin inançlarına karşı bir şey olduğunu dile getiren Alevi Anadolu İnanç Önderleri Birliği Genel Başkanı Hıdır Bulut, “Kimse tarafından, Hacı Bektaş Veli’nin kirli siyasete alet edilmesine izin vermeyiz. Yaklaşan Muharrem ayında, üzüntü ve yası anlatan bu ayda bu tarz bir etkinlikte bu ismin kullanılmasına asla müsaade edemeyiz. İBB’nin, içinde bulunduğu hatayı fark etmesini istiyoruz. Bu hatadan ötürü de Sayın İmamoğlu bizlerden özür dilesin, bunu bekliyoruz.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Yorumlar (0)