Al Jazeera: Türkiye, etki alanını ustaca genişletiyor

Katar merkezli yayın organı Al Jazeera, yayımladığı analiz haberde, “Türkiye, bölgedeki etki alanını ustaca genişletiyor” ifadesine yer verdi. 

GÜNDEM 17.09.2022, 16:34
Al Jazeera: Türkiye, etki alanını ustaca genişletiyor

Türkiye’nin dış politikadaki hamleleri, uluslararası basında ses getirmeye devam ediyor. “Rusya’nın Ukrayna’daki kayıpları, Türkiye’nin kazancıdır” başlığı ile bir analiz haber yayımlayan Al Jazeera, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikili görüşmelerine ve açıklamalarına geniş yer ayırdı. 

“Türkiye, bölgedeki boşluğu doldurmaya en yakın aday”

Akademisyen Dimitar Bechev tarafından kaleme alınan makalede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kırım’ın ayrılmaz bir parçası olduğu Ukrayna’ya dönüşü, özünde uluslararası hukukun bir gereğidir” açıklamasına dikkat çekildi. Rusya’nın hem Suriye’de hem de Güney Kafkasya’daki etkisinin azaldığı belirtilen haberde, “Böyle bir durumda Türkiye, boşluğu doldurmaya en yakın aday olarak görülüyor. Türkiye, etki alanını ustaca genişletiyor” denildi. 

“Türkiye sayesinde artık Ukrayna’daki tahıl gemileri dünyaya açılıyorlar”

Türkiye’nin tahıl koridoru anlaşmasındaki önemine de değinilen yazıda, “Türkiye sayesinde artık Ukrayna’daki tahıl gemileri teker teker Odessa’dan yola çıkarak dünyaya açılıyorlar. Türkiye bu süreçte Rusya ile de ticari ilişkilerini geliştiriyor. Yine de dengeli bir politika izleyen Erdoğan, Kırım konusu da dahil olmak üzere tutarlı bir şekilde Kiev’e desteğini gösteriyor” ifadelerine yer verildi. 

“Ermenistan’ın Türkiye korkusu, Rusya’ya yakınlaşmanın temel gerekçesiydi”

Makalede, Türkiye’nin bölgesel etkisi de ele alınarak, “Türkiye, hem Suriye hem de Kafkasya’da gücünü artıyor. Temmuz ayında Erivan ve Ankara, 1990’lı yılların başından beri üçüncü ülke vatandaşlarına kapalı olan sınırları açmayı ve kargo uçuşlarına izin vermeyi kabul etti. İki ülke arasındaki görüşmeler sürüyor. Ermenistan’ın Türkiye korkusu, Rusya’ya yakınlaşmanın temel gerekçesiydi. Ancak Azerbaycan’ın Türkiye’nin de desteğiyle Dağlık Karabağ’da zafer elde etmesi, Rusya-Ermenistan ittifakının değerini azalttı. Bu süreçte Moskova’nın tarafsız hareket etmesi, Ermenileri güç durumda bıraktı. Erivan şimdi pragmatik bir şekilde Türkiye ile yeni bir açılım sürecini araştırıyor” denildi.

Yorumlar (0)