Akşener: Türk gemisini basarak sınır ihlâli yaptılar!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Doğu Akdeniz'de Alman fırkateyni tarafından Türk gemisinin önünün kesilmesine tepki göstererek, yaşanan olayın "basit" olmadığını ve geçiştirilemeyeceğini ifade etti. Akşener, yapılan hukuksuz aramanın "sınır ihlâli" niteliğinde olduğunu söyledi. 

GÜNDEM 24.11.2020, 11:36
Akşener: Türk gemisini basarak sınır ihlâli yaptılar!

Yunan komutan yönetiminde gerçekleştirilen İrini Harekâtı dâhilinde Alman fırkateyni, Türkiye'den Libya'da gıda taşıyan Türk bandıralı geminin önünü kesmiş, askerler tarafından söz konusu gemide hukuk dışı arama yapılmıştı. Yalnızca boya ve gıda malzemelerinin bulunduğunu fark eden askerler, gemiyi terk etmişti. 

Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yaşanan bu olaya sert tepki gösterdi.

"Sınır ihlâli var"

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Yunan komutanın sevk ve idaresi altında Alman fırkateyni tarafından Türk bandıralı gemide hukuk dışı bir arama yapıldığını hatırlatarak, söz konusu aramanın "sınır ihlâli" niteliğinde olduğunu ifade etti.

Akşener, uluslararası sularda bulunan bir geminin, bayrağını taşıdığı ülkenin toprağı sayıldığına dikkat çekti. 

"İzin almadan baskın düzenlediler"

Normal şartlarda gemiden şüphelenilmesi halinde Türkiye'ye haber verilmesi ve Türk yetkililerin de gereken işlemleri başlatması gerektiğini belirten Akşener, Alman fırkateyninin bunu yapmadan baskın düzenlediğini söyledi.

Akşener, yaşanan olayın "basit" olmadığını ve geçiştirilemeyeceğini ifade ederek, Türkiye'nin uluslararası hukuka dayalı haklarının muhafaza edilmesi için hükümet tarafından gereken hamlelerde bulunulması gerektiğini belirtti. 

Ne olmuştu?

Yunan komutan tarafından sevk ve idaresi yapılan İrini Harekâtı dâhilinde görev yürüten Alman fırkateyni, Doğu Akdeniz'de Türk bandıralı geminin önünü kesmiş, Türkiye'den Libya'ya yalnızca boya ve gıda malzemeleri taşıyan gemide hukuk dışı olarak saatler boyunca arama gerçekleştirmişti.

"ROSELINA-A" adlı geminin, İstanbul'dan demir aldığı ve boya ve gıda malzemeleri ile birlikte Libya istikametine doğru denize açıldığı ifade edilmişti. Yunan komutanın yönetimindeki İrini Harekâtı dâhilinde görev yürüten Alman fırkateyni, Mora Yarımadası'nın güneybatısında söz konusu geminin önünü kesmişti.

Suç işlenmişti!

Gemilerde askerî personelin arama yapabilmesi için öncelikle bayrak devletinden izin almanın şart olduğu biliniyor. Fakat Türkiye'nin, "ROSELINA-A" adlı gemide söz konusu arama konusunda bilgi sahibi olmadığı ortaya çıkmıştı. Türk makamlarından izin almayan Alman fırkateyni Hamburg'un, önce Türk bandıralı geminin önünü kestiği, daha sonra da askerlerin helikopterden gemiye indiği ve baskın yaptığı görülmüştü.

Askerlerin "ROSELINA-A" adlı gemiye helikopterden indiği ve Alman fırkateyni Hamburg'un Türk bandıralı geminin etrafında tur attığı anlara dair görüntüler yayınlanmıştı. Alman askerlerinin, aramanın hukuk dışı olduğuna dair uyarıları dinlemediği ve gemide yer alan bütün konteynerlere sabaha kadar baktığı fark edilmişti. Yapılan aramanın ardından gemide yalnızca boya ve gıda malzemelerinin bulunduğu fark edilince Alman askerlerinin gemiyi terk ettiği görülmüştü. Bunun üzerine "ROSELINA-A" adlı gemi, Misrata Limanı'na doğru yolculuğuna devam etmişti. 

Güvenlik kaynakları, bayrak devletinin izni alınmadan Alman askerlerinin "ROSELINA-A" adlı gemiye çıkmalarının "hukuk dışı" olduğuna dikkat çekmişti. Türk bandıralı geminin saatlerce süren arama sebebiyle ağır deniz şartlarına maruz kaldığına dikkat çeken kaynaklar, uluslararası hukukta bulunan "açık denizlerin serbestisi" ilkesine bariz şekilde aykırı davranıldığını söylemişti.

Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya'ya yönelik silah ambargosunu kontrol etmek amacıyla Akdeniz genelinde İrini Harekâtı'nı başlatmıştı. Söz konusu harekât, taraflı ve yasa dışı olması sebebiyle eleştiriliyor.

Yorumlar (0)