Akkuyu Nükleer Santrali 2023'te devreye girecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tamamlandığı zaman Ankara ve İzmir'in toplam elektrik ihtiyacını karşılayabilecek boyutta hizmet verecek Akkuyu Nükleer Santrali'nin 2023 yılında devreye gireceğini duyurdu.

GÜNDEM 09.03.2020, 18:06
Akkuyu Nükleer Santrali 2023'te devreye girecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) 16’ncı Olağan Genel Kurul Toplantısına katıldı. TESAB’ın 16’ncı Genel Kurul Toplantısı kapsamında konuşmasını gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, TESAB’ın kurucuları arasında yer olduğunu ifade etti. Türkiye’nin son 18 yılında büyük bir değişim yaşadığını ifade eden Dönmez, enerji ve doğal kaynaklar alanında da büyük dönüşümler gerçekleştiğinin altını çizdi. Dönmez, “Hiçbir yatırımcı yarınını öngöremediği bir sektöre, bir ülkeye yatırım yapmaz. 20 yıl önce koalisyonlar elinde hırpalanan, uçuruma sürüklenen Türkiye’nin yerinde bugün yeller esiyor. Türkiye’yi durdurmak, yolundan döndürmek isteyenlerin her türlü ekonomik, siyasi, uluslararası saldırılarını atlattık. Yara aldık ancak yılmadık. Vurulduk ancak düşmedik” diye konuştu.

Akkuyu'nun ilk reaktörü 2023'te devreye girecek

Dünyanın gidişatına bakıldığında elektrik bazlı bir geleceğe doğru gidildiğini ifade eden Dönmez, “Elektrik özellikle pek çok ülkenin kontrol edemediği petrol ve doğal gaz fiyatlarının oluşturduğu dalgalanmaya karşı ülkeleri koruyan bir kalkan haline geldi. Akıllı şehirler, akıllı araçlar, yapay zekâ, nesnelerin interneti gibi pek çok kavram geleceğe dair önemli ipuçları veriyor. Şimdi hedefimiz Türkiye’yi bu yönde hazırlamak.

Elektrik sektörümüz açısından bir başka kırılma ve ivme kazanma noktasına doğru da aralıksız ilerliyoruz. Tamamlandığında Ankara ve İzmir’in toplam elektrik ihtiyacına denk bir üretim gerçekleştirecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santralimizdeki çalışmalar kesintisiz devam ediyor. Elektrik üretiminin çok ötesinde bir teknolojik dönüşüm ve know-how transferi projesi olan Akkuyu’nun ilk reaktörü 2023’de devreye girecek. Böylece hem nükleer teknolojiyle tanışıp çevre dostu üretim bakış açımızı güçlendireceğiz hem de ülkemizin yarım asırlık bir hayaline hayat vereceğiz” diye konuştu.

Yorumlar (0)