Akıncı: Türkiye gitsin, Yunan garantör olsun!

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye'nin garantörlüğünü istemediğini açık bir şekilde dile getirdi. Mustafa Akıncı, Türkiye'nin garantörlüğünün yerine Yunanistan ve İngiltere'nin de içinde bulunduğu ortak bir gücün adada konuşlanmasını önerdi. Rum Kesimi teklife çok sıcak bakıyor.

GÜNDEM 12.06.2020, 08:20
Akıncı: Türkiye gitsin, Yunan garantör olsun!

Kıbrıs Barış Harekâtı'na "savaş" dedi, Türkiye'nin bölgedeki varlığını "Kırım'ın ilhakına" benzetti, Barış Pınarı Harekâtına karşı oldu, İkinci bir (Hatay'ı Türkiye'ye bağlayan) Tayfur Sökmen olmayacağını söyledi, Türkiye'nin adada düşmanlık yarattığını ima etti; şimdi de Türkiye'nin garantörlüğü yerine Yunanistan ve İngiltere'nin de içinde bulunduğu ortak bir gücün adada konuşlanmasını teklif etti.

Türkiye ile ilgili daha önce yaptığı skandal niteliğindeki açıklamaları büyük tepki çeken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu kez de Türkiye'nin garantörlüğünü istemediğini açık sözlerle dillendirdi.

Türkler gitsin, İngiliz ve Yunanlar gelsin!

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta Türk askeri yerine Yunanistan ve İngiltere'nin de içinde olacağı ortak bir gücün Kıbrıs’ta konuşlanmasını önerdi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ise Türkiye dışında, özellikle içinde Yunanistan ve İngiltere'nin olacağı üçüncü ülkelerden oluşacak bu teklife çok sıcak yaklaştı.

Mustafa Akıncı'nın Türkiye hakkındaki skandal sözleri

1. Kıbrıs Barış Harekâtı savaştır!

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın garantörlük konusundaki skandal çıkışı, Türkiye aleyhine yaptığı ilk açıklama değil. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, daha önce de Kıbrıslı Türklere yönelik katliamlara son veren 1974 Barış Harekâtı'nı "savaş" olarak nitelendirmiş, ayrıca Türkiye'nin bölgedeki varlığını da "Kırım ilhakı"na benzetmişti.

2. Barış Pınarı'nda akan su değil kandır!

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonuna açık bir destek belirtmediği gibi, Barış Pınarı denilse de akan şeyin su değil kan olduğunu söylemiş ve bir an önce dialog ve diplomasinin devreye girmesinin en büyük dileği olduğunu belirtmişti.

3. Türkiye'nin bölgedeki varlığına "Kırım'ın ilhakı" benzetmesi

The Guardian gazetesinin “Kırım tarzı ilhak ihtimali” sorusunu “korkunç” cevabını veren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “kendi çıkarlarına aykırı olduğunu" söylemiş ve kendi vizyonunun Türkiye'nin vizyonundan tamamen farklı olduğunu belirtmişti.

4. İkinci bir Tayfur Sökmen olmayacağım

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC'yi Türkiye'ye bağlamayacağının altını çizmek içinse, "İkinci bir Tayfur Sökmen olmayacağım" ifadelerini kullanmıştı. Tayfur Sökmen, Fransız mandasına bağlı Hatay Devleti'ni 1939 yılındaki referandumla Türkiye'ye bağlamıştı.

5. Federal çözüm

Kıbrıs'ta federal çözümüne bir an önce varılması gerektiğini söyleyen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, acele edilmesi gerektiğini, bunca yıldan sonra bir dönüm noktasına ve belirleyici bir ana gelindiğini söylemişti. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Türklerin laik, demokratik ve çoğulcu kimliğini korumak istediğini belirterek Türkiye'nin adada düşmanlık yarattığını ima etmişti.

Yorumlar (1)
Cenk 4 yıl önce
Bu adamın türk olduğunu düşünmüyorum