Akdeniz Belediye Meclisi'nde 'PKK' gerginliği

Mersin'in merkez ilçesi Akdeniz’de Belediye Meclisi'nde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’yle ‘‘kardeş belediyecilik’’ protokolü imzalanması ile ilgili teklifin görüşüldüğü esnada terör örgütü 'PKK' gerginliği cereyan etti.

GÜNDEM 04.07.2022, 17:45 05.07.2022, 15:00
Akdeniz Belediye Meclisi'nde 'PKK' gerginliği

Mersin'in Akdeniz ilçesindeki Belediye Meclisi'nde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’yle ‘‘kardeş belediyecilik’’ protokolü imzalanması ile ilgili teklifin görüşüldüğü esnada terör örgütü 'PKK' gerginliği meydana çıktı. Belediye Başkanı Mustafa Gültak, mecliste ‘‘PKK bir terör örgütü yapılanması mıdır’’ oylaması başlattı. Yapılan oylama sırasında bazı CHP'li meclis üyeleri sessizliğini korurken, HDP’li meclis üyesi olan Ali Tanrıverdi’nin, Cumhur İttifakı üyesi olan Kürt kökenli meclis üyelerine yönelik kullandığı, ‘‘Size yazıklar olsun. Sizin gibi Kürtlere yazıklar olsun’’ ifadeleri belediye meclisinde gerginliğe neden oldu.

‘‘Kardeş belediyecilik’’ oy birliği ile reddedildi

Akdeniz Belediye Meclisi'nin düzenlenen Temmuz ayı birinci oturumunda, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz Belediyesi arasında ‘kardeş belediyecilik’ sözleşmesi amacı ile protokol hazırlanması ve bu kapsamda sözleşmelerin imzalanması için de Başkan Gültak’a tam olarak yetki verilmesi ile ilgili gündem maddesi masaya yatırıldı. Haziran ayındaki oturumda muhalefet meclis üyelerince Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum atanması durumu gerekçe gösterilerek oy çokluğuyla reddedilen ‘kardeş belediyecilik’ teklifi, aynı gerekçeler ile yine reddedildi.

“PKK bir terör örgütüdür diyen varsa el kaldırsın”

Teklifin görüşüldüğü esnada konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, hiçbir kimsenin Türkiye Cumhuriyetinden, Misakı Milli sınırlarından, birlik ve beraberlikten daha büyük olmadığını ve olamayacağını söyledi. Muhalefet meclis üyelerinin teklifi 'ret' kararına da tepki gösteren Başkan Gültak, “Kimse bizim ülkemizden daha büyük değildir. Biz, bayrağımıza, polisimize ve askerimize karşı çıkan kim olursa olsun hepsinin karşısında dimdik duracağız. Ben şimdi sizlere soruyorum; PKK bir terör örgütü yapılanması mıdır, yoksa değil midir? Hadi bu konu hakkında bir oylama yapalım. Burada PKK bir terör örgütüdür diyen varsa el kaldırsın” ifadelerini kullandı. Gültak’ın yaptığı bu oylamada Cumhur İttifakı üyesi bazı meclis üyeleri ile bağımsız meclis üyeleri el kaldırırken, bazı CHP’li üyeler ile HDP’li olan meclis üyeleri ise el kaldırmadı.

Gerginlik yaşandı

Yapılan oylama esnasında HDP’li meclis üyesi olan Ali Tanrıverdi’nin, Cumhur İttifakı üyesi olan Kürt kökenli meclis üyelerine yönelik kullandığı, ‘‘Size yazıklar olsun. Sizin gibi Kürtlere yazıklar olsun’’ ifadeleri mecliste tartışma yaşanmasına neden oldu. Yaşanan gerginlik esnasında bazı meclis üyeleri karşılıklı birbirlerinin üzerine doğru yürüdü. Tanrıverdi mecliste söylediği sözü daha sonra geri aldı.

Gerginlik sonrası 5 dakika mola

Yaşanan tartışmanın sonrasında, "Tüm dünya ülkelerinin, NATO'nun terör örgütü diye ifade ettiğine siz demiyorsunuz" şeklinde konuşan Başkan Gültak, düzenlenen oturuma 5 dakika kadar ara verdi.

Yorumlar (0)