Akaryakıt, türün ve alkol ürünlerinde yeni dönem: Kanun teklifi mecliste

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, akaryakıt kaçakçılığına ilişkin kanun teklifini meclise sunarak otomasyon sistemini vergi kaçakçılığı kapsamına sokulacağını belirtti.

GÜNDEM 16.04.2021, 18:31 17.04.2021, 16:53
Akaryakıt, türün ve alkol ürünlerinde yeni dönem: Kanun teklifi mecliste

AK Parti Milletvekili Ziya Altunyaldız, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadeleye yönelik kanun teklifini meclise sundu.

“Hürriyeti bağlayıcı cezalar gelecek”

AK Parti, LPG, tütün, alkol ve akaryakıt ürünlerinde teminat sisteminin uygulanmasıyla akaryakıt kaçakçılığıyla mücadeleye yönelik düzenlemeyi içeren teklifin TBMM’ye sunulduğunu açıkladı.

AK Parti Milletvekili Altunyaldız, teklifle ilgili şöyle konuştu:

"Bu teklifle LPG, akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerine teminat uygulamasına geçilmesi planlanıyor. Bu sektöre ilk defa atılacak olanlardan 10 milyon, mevcut olarak devam edenlerden 100 milyon lira, geçen yıl cirosunun yüzde 1'ine kadar teminat alınması öngörülüyor. Bu, piyasa güvenliğini temin etmeyi ve vergi kaçakçılığını ortadan kaldırmayı amaçlayan bir düzenleme olarak değerlendirilebilir. Teminatı karşılamayan işletmelere 25 bin lira ile 1 milyon TL arası özel usulsüzlük cezası verilmesi planlanıyor. Ayrıca teminat ödenmemesi halinde faaliyet izni verilmeyecek."

“Dağıtıcıdan dağıtıcıya ticaret yasağı” 

Milletvekili Altunyaldız, bu kanun teklifiyle birlikte piyasada fiyat artışına neden olan dağıtıcıdan dağıtıcıya akaryakıt ticaretinin yasaklanacağını, bu eylemi tekrar edenlerin lisanslarının ise iptali için hüküm getirileceğini açıkladı. Önceki düzenlemelerle akaryakıt kaçakçılığının engellenmesi için önemli adımlar atıldığını dile getiren Altunyaldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi de bilhassa mali alanda, hem otomasyon sistemlerinde hem de sahte fatura düzenleyerek vergi kaçakçılığına imkân tanıyan, rekabeti ve piyasayı bozan faaliyetlerin önüne geçerek hem kayıt dışı ekonomiyi azaltmayı, hem vergi hem de akaryakıt kaçakçılığını engellemeyi amaçlıyoruz."

Yorumlar (0)