Akar’dan İsveç ve Finlandiya’ya sert tepki: Bu nasıl bir anlayış?

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin Türkiye’den beklentilerini yorumlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Görüşmeler sürerken, bir de parmağı gözümüze sokar gibi terör örgütünün ve onun elebaşının resimleri duvarlara yansıtıldı. Bu nasıl bir anlayış?” ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 27.06.2022, 17:34
Akar’dan İsveç ve Finlandiya’ya sert tepki: Bu nasıl bir anlayış?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu’nun da yer aldığı video telekonferans toplantısı ile birlik komutanlarına seslenen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

“NATO büyüsün ama ilkeli büyüsün”

Açıklamalarında İsveç ve Finlandiya’ya tepki gösteren Bakan Akar, “Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde İspanya’da NATO Liderler Zirvesi’nde yerimizi alacağız. NATO’da en önemli gündem maddelerinden birisi, İsveç ve Finlandiya’nın üyelik süreci. Biz eğer bu iki ülke için ret oyu verirsek, İsveç ve Finlandiya NATO’ya dâhil olamaz. Biz NATO’nun açık kapı stratejisine karşı bir tutum içinde değiliz. NATO büyüsün ama ilkeli büyüsün. NATO, geleneklerine ve kurallarına uygun bir şekilde genişlesin” şeklinde konuştu. 

“Terör belası ile sonuna kadar mücadelemiz sürecek”

Terörün uzun bir süredir NATO’ya yönelik büyük bir tehdit olduğunun altını çizen Bakan Akar, “Türkiye, yıllardan beri terörle mücadele eden bir ülke. Günahsız insanları hedef alan bu terör belası ile sonuna kadar mücadelemiz sürecek. Siz bizim bu haklı mücadelemize destek vermeyeceksiniz, bu da yetmezmiş gibi teröriste kol kanat gereceksiniz. Onlara maddi imkânlar sunacaksınız, ülkenizde barındıracaksınız. Yol göstereceksiniz, akıl vereceksiniz. Bu kabul edilebilir bir şey mi? Ondan sonra Türkiye’ye gelip NATO izni isteyeceksiniz. Başkalarının saldırılarından kendilerini korumak için NATO’ya dâhil olmaya çalışıyorlar. Bir anlamda ‘Türkiye bizi korusun’ diyorlar. NATO’ya girmenin mantığı bu” ifadelerini kullandı.

 

“Siz istediğinizi yaparsanız, biz de istediğimizi yaparız”

İsveç ve Finlandiya’nın bu konuda ‘mantık katliamı’ içinde olduğunu belirten Bakan Akar, “Görüşmeler sürerken, bir de parmağı gözümüze sokar gibi terör örgütünün ve onun elebaşının resimleri duvarlara yansıtıldı. Bu nasıl bir anlayış? Bu alenen Türkiye’ye yönelik ‘Ben istediğimi yaparım’ demektir. Siz istediğinizi yaparsanız, biz de istediğimizi yaparız. Biz iki ülkenin de teröre desteklerini bir an önce kesmesini ve teröristlerin iadesini talep ediyoruz. Bu konularda mutlaka somut adım atmalılar. Onun dışında bu konuya ‘evet’ dememizin imkânı yok. Ülkemize yönelik gizli ambargo da mutlaka kalkmalı. İkili görüşmelerimizde bu beklentilerimizi sıralıyoruz” dedi.

Yorumlar (0)