Akar'dan İdlib mesajı: Saldırılar göçü tetikler

Milli Savunma Bakanı Akar, İdlib’deki hava saldırıları hakkında sert mesajlar verdi: “Biz, Rusya ile yapılan anlaşmaya uyuyorsak karşımızdakiler de sorumluluklarını yerine getirmeli.”  

GÜNDEM 28.09.2021, 15:23 29.09.2021, 16:27
Akar'dan İdlib mesajı: Saldırılar göçü tetikler

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı ardından bası mensuplarının karşısına geçti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akar’ın gündeminde İdlib’deki saldırılar, Rusya ile anlaşmalar ve sınırların korunması vardı.  

“Bizim temel görevimiz hududumuzun ve milletimizin güvenliğini sağlamaktır. Güneyimizde herhangi bir risk oluşmasına hiçbir zaman izin vermeyeceğimizi hep belirttik. Bu, bundan sonra da böyle olacaktır.” ifadelerini kullanan Akar, Suriye’nin kuzey bölgelerinde son dönemlerde artan hava saldırıları hakkında Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile görüşüp görüşmeyeceği hakkında, “Görüşme yapabiliriz.” yanıtını verdi. 

“Oradaki terörist gruplarına karşı saldırı düzenlemişler” 

Hava saldırıları hakkında Rusya’nın Türkiye’ye bir açıklamada bulunup bulunmadığı sorusuna Akar, “Onlar, kuzeydeki terörist gruplarına karşı saldırı düzenlemişler fakat bu saldırılarda ölenler ya da bundan kaçanlar arasında terörist bulunmuyor. Uzun zamandır bunu kendilerine anlatmaya uğraşıyoruz. Biz, Rusya ile yapılan anlaşmanın maddelerine uyuyorsak onların da uyması gerekiyor.” cevabını verdi. 



“Rusya’nın saldırıları göçü tetikleyebilir” 

Akar: “Rusya’nın saldırıları, Suriye’den Türkiye’ye göçü tetikleyebilir. Fakat Türkiye’nin daha fazla göçe tahammülü kalmadı. Bunu Türkiye vatandaşları da yabancı devletler de gayet iyi biliyor. Bunları yabancı devletlere hep anlattık, anlatmaya da devam ediyoruz. Ateşkesin devamı hepimiz için önemli. Suriye’de istikrarın sağlanması şart. İnsanlar, Suriye’nin kuzeyine Türk askerlerinin kontrolünde ve gönüllü şekilde göndüler. Geri dönenlerin 400 binden fazlası İdlib’de. Suriye’nin tamamına dönen kişi sayısı ise 1 milyondan fazla.” 

“Ruslar ve Türkler çalışmalarını sürdürüyor” 

Bölgede Türkler ve Ruslar arasında koordinasyon sağlanıp sağlanmadığı konusunda Akar, şunları aktardı: “Bölgede ciddi bir mekanizma var. Ruslar ve Türkler bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Gerekirse arazide görevli subaylarımız, Rus askeri yetkililer ile belirli bir bölgede buluşup görüşebiliyor. Dileğimiz odur ki Cumhurbaşkanımı, Putin ile yapacağı görüşmede mutabakat muhtırasını masaya tekrar yatırsın ve ilk haliyle uygulamaya tekrar koydursun. Bölgenin sükunet haline dönmesi için buna ihtiyaç var. Bizim sürekli dediğimiz gibi bölgede söz sahibi olan kişilerin temsilcileri bir araya gelmeli ve ortaya bir anayasa çıkarılmalı. Ardından demokratik bir seçim yapılmalı.” 



“Fırat’ın doğusunda hem ABD’liler hem de Ruslarla çalışıyoruz” 

Akar: “Türkiye, Fırat’ın doğusundaki konular hakkında hem ABD’liler hem de Ruslarla çalışıyor. Birbirine paralel olan mutabakat muhtıraları uyguluyoruz. Bölgedeki teröristlerin çekilmesi konusunda mutabık kaldık fakat maalesef hala orada varlıklarını sürdürüyorlar. Bu konuyu muhataplarımıza karşı sık sık dile getiriyoruz. Münbiç ve Tel Rıfat’taki teröristlerin çıkartılacağına dair söylentiler de var. Buralarda da saldırılar yapılıyor. Biz ise her türlü iyi niyeti göstererek tedbirleri almaya çalışıyoruz. Hudut dışında görevli arkadaşlarımız her türlü kahramanlık ve fedakarlığı göstererek teröristlerin bize karşı bir adım dahi atmaması için her şeyi yapıyorlar.” 

“Afganistan Havalimanı için Katar ile çalışıyoruz” 

Akar: “Afganistan Havalimanı hakkında Katarlı kardeşlerimizde çalışıyoruz. Çeşitli kanallardan temaslar kuruyoruz. Temel amacımız, insanlık nazarından şaşmadan, Afgan halkının insani ihtiyaçları doğrultusunda bir çözüm yolu bulmak.” 

Yorumlar (0)