Akar ve Çavuşoğlu'ndan Hafter yorumu: "Ortaya çıktı"

Darbeci general Hafter'in ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova'dan ayrılmasıyla ilgili Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Akar'dan açıklama geldi.

GÜNDEM 14.01.2020, 12:11 14.01.2020, 13:16
Akar ve Çavuşoğlu'ndan Hafter yorumu: "Ortaya çıktı"

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Libya'nın doğusunu kontrolü altında tutan General Halife Hafter'in ateşkes metnini imzalamadan başkent Moskova'dan ayrıldığını açıkladı. 

Bakanlık, Libya'da taraflar arasında anlaşma sağlanması amacıyla çalışmalara devam edileceğini aktardı.

Çavuşoğlu: "Böyle devam ederse sürecin anlamı yok"

Hafter'in "ateşkes ve Trablus'a taarruz eden askerlerin geri çekilmesine yönelik anlaşmayı" imzalamadan Moskova'dan ayrılmasıyla ilgili Bakan Çavuşoğlu, "Hafter böyle devam ederse Berlin sürecinin bir anlamı yok" açıklamasını yaptı. 

"Kim barış istiyor, kim savaş istiyor gördük"

Çavuşoğlu, "Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Libya'da bir ateşkes ve barış için üzerimize düşeni yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Ama bu tabloda şunu görüyoruz; kim barış kim savaş, kim Libya'da birlik beraberlik istiyor, kim istemiyor ortaya da çıkmış oldu." dedi.

Bakan Akar: "Dileğimiz kanın durması"

Milli Savunma Bakanı Akar ise "Dileğimiz, bir an önce hem İdlib hem Libya'ya barışın, huzurun gelmesi, akan kanın durmasıdır. İdlib'de ve Libya'daki ateşkesin büyük ölçüde uygulandığını görüyoruz alanda. Biz bunu sonuna kadar destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

İki liderden çağrı gelmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Libya'daki tüm taraflara ateşkes çağrısında bulunmuştu.

TürkAkım projesinin açılışı kapsamında bir araya gelen iki lider, ortak bir açıklama yayınlamıştı.

Açıklamada, Libya ile ilgili şu ifadelere yer verilmişti:

"Mevcut kritik şartlar altında ve ilgili BMGK Kararlarının ortaya koyduğu amaçlar ışığında inisiyatif almaya karar verdik. Bu çerçevede, arabulucular olarak, Libya’daki tüm taraflara çatışmaları 12 Ocak günü saat 00.00 itibarıyla durdurmak, sahada istikrarın sağlanması ve Trablus ile diğer şehirlerde günlük hayatın normalleştirilmesi için gereken önlemlerle desteklenen sürdürülebilir bir ateşkes ilan etmek, Libya halkının acılarına son vermek ve ülkeye barış ve refahı yeniden getirmek için derhal bir müzakere masasının etrafında bir araya gelme çağrısında bulunuyoruz. Libyalıların, istisnasız bütün vatandaşlarının çıkarlarını hesaba katan ulusal çapta bir diyalog çerçevesinde, vatanlarının geleceğine bağımsız bir şekilde karar verebileceklerine dair inancımız tamdır."

Hafter olumlu yanıt vermişti

General Halife Hafter'e bağlı güçler, 12 Ocak günü başlayacak ortak ateşkes çağrısına olumlu yanıt vermişti. 

Sarrac imzalamış, Hafter süre istemişti 

Dün Rusya'nın başkenti Moskova'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus mevkidaşları ile bir araya gelmişti. Toplantıda, Libya'da süresiz ateşkes için taslak metinde uzlaşma sağlanmıştı.

Toplantının ardından yapılan açıklamada,  Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Mustafa El Sarrac tarafının taslağı imzaladığı, General Halife Hafter tarafının da metni incelemek üzere bu sabaha kadar süre istediği bildirilmişti. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hafter tarafının ateşkes metnine olumlu yaklaştığını ifade etmişti. 

Yorumlar (0)