Akar: Terörle mücadelede gelişmeler olabilir!

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye-Irak ve Türkiye-Erbil iş birliğine vurgu yaparak, önümüzdeki dönemde terörle mücadele hususunda çok önemli bazı gelişmeler olabileceğini bildirdi.

GÜNDEM 20.01.2021, 11:00 20.01.2021, 18:42
Akar: Terörle mücadelede gelişmeler olabilir!

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile birlikte Bağdat ve Erbil'e gerçekleştirdiği resmî ziyareti tamamladı.

Hassas bir dönemde gerçekleştirilen ziyaret çerçevesinde Millî Savunma Bakanı Akar, 36 saat içerisinde aralarında Irak merkezi ve bölgesel yönetim liderlerinin de olduğu 8 önemli görüşme yaptı, heyetler arası toplantıların başkanlığını gerçekleştirdi.

Bakan Hulusi Akar Irak'ın başkenti Bağdat'ta sırasıyla Irak Savunma Bakanı Cuma Anad Sadun El Cuburi, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ve Irak İçişleri Bakanı Osman Ali Ferhud El Ganimi'yle; IKBY'nin başkenti Erbil'de ise sırasıyla KDP lideri ve eski IKBY Başkanı Mesud Barzani, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ve IKBY Başbakanı Mesrur Barzani'yle görüştü.

Hulusi Akar ve Yaşar Güler’in son durağı Irak Türkmen Cephesi’ne ait Erbil Ofisi oldu. Burada Türkmenlerle buluşan Bakan Akar’a yoğun ilgi vardı.

"Çok sayıda konuda mutabık kaldık"

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu’na geçen Bakan Akar, gazetecilerin Irak temaslarına dair soruları cevapladı.

Bağdat ve Erbil’deki görüşmelerinin hayli yapıcı ve olumlu geçtiğini söyleyen Millî Savunma Bakanı Akar, güvenlik konuları ve terör örgütü PKK ile mücadele başta olmak Türkiye-Irak arasında bulunan konulara dair görüşlerin karşılıklı olarak beyan edildiğini bildirdi. Görüşlerin birbirine çok yakın olduğunu belirten Bakan Hulusi Akar, çok sayıda konuda mutabık kalındığını, bu konular üzerinde en kısa zamanda çalışarak hem Türkiye’nin hem Irak’ın güvenliği açısından alınması gereken önlemlerin ortaya çıkarılacağını bildirdi.

Görüşmelerde Irak’ın farklı güçlerce bir rekabet alanı olarak kullanılmak istendiğinin gündeme geldiğini kaydeden Hulusi Akar, Türkiye'nin bunu arzu etmediğini belirttiklerini ifade etti. Bazı zorluklar bulunduğunu fakat bunların diyalog yoluyla halledilebileceğini dile getiren Akar, Irak coğrafyasının güzel ve özel bir coğrafya olduğunu, bu coğrafyanın terör örgütlerinden arındırılarak bir an evvel sükuna ve sulha kavuşturarak bir refah ve güven ülkesine dönüşmesinin gayet de mümkün olduğunu, Türkiye'nin bunun için her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu ilettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak Başbakanı Kazımi'yle yaptığı görüşme ile çizilen çerçevenin içini, görüşmelerde doldurmaya çalıştıklarını belirten Akar, birçok konu üzerinde karar aldıklarını ve görüşmelerin kolaylıkla ilerleyebildiğini, gelinen nokta itibarıyla hem Türkiye'nin hem de Irak'ın faydasına olacak, iki ülke arasında iş birliği geliştirecek biçimde bir sonuca ulaşıldığını bildirdi.

Türkiye’nin hiçbir komşusunun toprağında gözünün olmadığını, hepsinin toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini vurgulayan Hulusi Akar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Türkiye-Irak sınırı güvenli olsun, bölgedeki vatandaşlarımız rahat ve huzurlu olsun, bizim için esas olan bu. Bu konudaki kararlı duruşumuzu bir kez daha muhataplarımıza ifade ettik. Terörle mücadele hususunda başta PKK terör örgütü ve bu örgüte yardım edenler olmak üzere, gerekli faaliyetlerimizi gerçekleştireceğimizi ve PKK'ya son verme konusunda kararlı, azimli ve muktedir olduğumuzu uygun dille belirttik. Görüşmeler sırasında, terör örgütü PKK'ya çok ağır baskı uyguladığımızı, teröristleri adım adım izlediğimizi, son terörist etkisizleştirilinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi, ülkemizi ve asil milletimizi artık bu beladan kurtaracağımızı ve bundaki kararlılığımızı tekrar tekrar dillendirdik.

Anlattıklarımızı muhataplarımız dikkatle dinledi ve not aldı. Muhataplarımızın bizimle benzer düşündüğünü gördük. Yakın zamanda ne yapılacağı konusunu görüştük. Çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve karşılıklı heyetler arası görüşmeleri sürdüreceğiz. Bunların da kısa sürede araziye hayli olumlu yansıyacağına inanıyoruz."

"Araziye olumlu yansıma" ifadesini ayrıntılandırması istenen ve bunun "ortak operasyon" anlamına gelip gelmediği sorulan Bakan Akar, şu cevabı verdi:

"Başlangıçta böyle söylemek yerine, karşılıklı olarak bilgi alışverişimizi sürdüreceğimizi, bilgi takası üzerine uygun mekanizmaları kuracağımızı, çalışmalarımızın etkinliğini yükseltmek için iş birliğimizi gündüz-gece devam ettireceğiz. Bu konuda tüm taraflar iradelerini ortaya koydu. Özellikle bölgesel yönetimin iradesi çok anlamlı, değerli ve saygıdeğer.

Irak ordusuna destek!

Irak merkezi yönetimine bağlı ordunun güçlendirilmesi konusunda Türkiye’nin destek vereceğini, Irak Silahlı Kuvvetlerinin yapılanma sürecinin sürdüğünü bildiren Akar, Türkiye'nin NATO’daki tecrübe ve bilgisinin Irak ordusuna aktarılacağını, ortak eğitimler ve ortak tatbikatlar yapılacağını, dil eğitimi üzerine Irak ile mutabakata varıldığını, personellerin karşılıklı lisan öğrenmelerinin sağlanacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin savunma sanayisinde, harp araç, gereç, silah ve mühimmat üretiminde büyük başarılar kazandığını kaydeden Hulusi Akar, Irak Silahlı Kuvvetlerine bu konuda da destek sağlayacaklarını bildirdi.

Sincar’daki PKK varlığı

Irak’ta bölgesel yönetim ile merkezi hükümet arasında Sincar’ın PKK'dan temizlenmesi ile ilgili yapılan anlaşmaya da değinen Akar, görüşmelerde Sincar'ın gündeme geldiğini, bazı önemli bilgileri aldıklarını, teröristlerin özellikle Sincar etrafından ayrılmadığını bildiklerini, önümüzdeki haftalarda alınacak bazı önlemlerle PKK'lı teröristlerin Sincar'dan çıkmalarının sağlanacağı bilgisini aldıklarını, Sincar'daki durumu yakından takip ettiklerini, Türkiye'den yardım, destek istenmesi durumunda gerekli yardımı vermeye hazır olunduğunu kendilerine ilettiklerini söyledi.

Çok önemli bazı gelişmeler yaşanabilir

Son dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak’ın kuzeyinde sürdürdüğü operasyonlarıyla PKK'ya ağır darbe vurulduğunu kaydeden Akar, önümüzdeki dönemde iş birliğinin yapılması ve uygun mekanizmaların kurulması suretiyle Türkiye-Erbil ve Türkiye-Irak arasında iş birliği yapılarak terörle mücadelede çok önemli bazı gelişmeler yaşanabileceğini bildirdi.

Bu konuda tüm tarafların istekli olduğuna dikkat çeken Akar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Hem mevcut durumu hem de uluslararası ortamı dikkate aldığımızda PKK’nın herhangi bir biçimde kaçacak deliğinin kalmadığı ve sonlarının geldiği söylenebilir. Bu konuda Türkiye'nin çalışmalarının yoğunlaştığını, son terörist etkisiz oluncaya kadar hem ülkemizi hem milletimizi hem de Irak’ı bu terör illetinden kurtaracağız. Ciddi çalışmalarımız var. Yoğun biçimde iş birliği sürüyor. Hâliyle hem Erbil hem de Bağdat ile yapılacak iş birliği neticesinde PKK'nın sonunu getirmekte kararlıyız."

Ziyaretinin son durağında Türkmenlerle buluştuğu anımsatılan Akar şunları söyledi:

"Güzel bir sohbet yaptık, sorunları dinledik. Notlar aldık ve rapor tuttuk. Bazı ön planlar yaptık. Allah'ın izniyle önümüzdeki günlerde bunları uygulamaya koyarak kardeşlerimizin rahatlığını sağlayacağız. Onların güvende ve huzur içinde yaşamaları, rahat olmaları adına yapılması gereken ne varsa, gerek merkezi yönetim gerek bölgesel yönetim tarafından alınması lazım gelen ne önlemler varsa bunları iletip takip edeceğiz. İnşallah Türkmen kardeşlerimiz için gelecek dönemde çok olumlu gelişmeler yaşanacak."

Yorumlar (0)