Akar talimat verdi, fabrikalar gaza bastı!

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar talimat verdi, Millî Savunma Bakanlığına bağlı fabrikalarda maske üretimi hızlandı. Fabrika ve dikimevleri günlük 500 bin maske üretiyor.

GÜNDEM 26.03.2020, 10:03 26.03.2020, 11:10
Akar talimat verdi, fabrikalar gaza bastı!

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın talimatı üzerine Millî Savunma Bakanlığına (MSB) bağlı fabrika ve dikimevlerindeki maske üretimine hız verildi. Üretim miktarları iki kat artırılan tesislerde günlük steril bez maske imalatı 400-500 bin sayılarına kadar yükseltilirken çalışmaların TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) yanı sıra halkın talebini de karşılayacak ölçüde sürdüğü bildirildi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında yoğun talep alan maskelerin üretimine yönelik Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın verdiği talimat üzerine, Millî Savunma Bakanlığına bağlı dikimevleri ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin her türlü silah, mühimmat, roket, araç ve gereç ihtiyaçlarını karşılamakla görevli kurumu olan MKE'ye (Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu) bağlı Maksam Makina ve Maske Fabrikası Müdürlüğü, çalışmalarını hızlandırdı.

Kauçuk temelli, viral tehlikelere karşı geliştirilen maskelerin yanında KBRN (kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer) gaz maskelerinin üretildiği Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Maksam Makina ve Maske Fabrikası Müdürlüğünde tek kullanımlık maskelerin üretimine yönelik çalışmalar yoğunluk kazandı.

N95 maskelerin üretimi için de çalışmalar devam ediyor

MKE Maksam Makina ve Maske Fabrikası Müdürü Turgay Topaloğlu, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) maske ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.

Maske üretim kapasitelerini iki kat artırdıklarının altını çizen MKE Maksam Makina ve Maske Fabrikası Müdürü Turgay Topaloğlu şu bilgileri verdi:

"Cerrahi maske dediğimiz, bez maske üretimine yönelik yeni bir tezgahı daha kuruyoruz. Böylelikle günlük üretim kapasitemizi 100-150 bine çıkaracağız. Ayrıca, aylık 15 bin civarında panaromik ve KBRN (kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer) maskeleri üretiyoruz. Piyasadaki altyapıyı da kullanmak suretiyle tüm bu üretim oranlarını iki, üç katına çıkarmak mümkün."

MKE Maksam Makina ve Maske Fabrikası Müdürü Turgay Topaloğlu, KBRN (kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer) maskelerde kullanılan alüminyum gövdeli süzgeçler ve panoramik maskelerde kullanılan plastik gövdeli süzgeçler ile ilgili yıllık 800 bin üretim kapasitesine sahip oldukları bilgisini paylaştı.

Özellikle sağlık personeli tarafından kullanılan, daha üst koruma sağlayan, "N95" olarak bilinen maskelerin üretimi için bir tezgâh daha kurulmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyleyen MKE Maksam Makina ve Maske Fabrikası Müdürü Turgay Topaloğlu, böylelikle günde 30 bin civarında N95 maske üretebileceklerini ifade etti.

TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) ihtiyaçlarının karışılanmasına yönelik çalışmalara devam ettiklerini ifade eden MKE Maksam Makina ve Maske Fabrikası Müdürü Turgay Topaloğlu, faaliyetler sırasında Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınıyla mücadele kapsamında alınması gereken tüm tedbirleri hayata geçirdiklerinin altını çizdi.

Dikimevlerinde tek kullanımlık sıhhi maske üretimi başladı

Millî Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğüne bağlı dikimevlerinde de tek kullanımlık tıbbi maske üretimine başlandı.

Dikimevlerinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında çalışan işçiler, tek kullanımlık bez maske üretimine devam ediyor.

Üretim bandında dönüşümlü olarak çalışan işçilerin, görev yaptıkları alanda düzenli olarak dezenfeksiyon çalışması yapılıyor.

İşçilerin ateşleri de hem fabrikaya girişlerinde hem de çalışmaları sırasında ölçülerek düzenli olarak kayıt altına alınıyor ve durumları kesintisiz izleniyor.

Yapılan çalışmaların ardından Millî Savunma Bakanlığına bağlı fabrika ve dikimevlerinde günlük bez maske imalatının 400-500 bin seviyesine çıkarıldığı bildirildi.

Hulusi Akar açıklamıştı

Diğer taraftan, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar da Millî Savunma Bakanlığı ile bağlı birlik, karargâh ve kurumlarında salgınla ilgili alınan tedbirlere yönelik çalışmaların planlandığı ve yönetildiği Covid-19 ile Mücadele Merkezi'ndeki (COMMER) açıklamasında, şu bilgileri vermişti:

"İlgili birimlerimize her türlü maskenin imalatı için gerekli talimatları verdik.

Şu anda maske imalatı büyük bir hızla devam ediyor.

Bunun yanı sıra fabrikalarımızda antibakteriyel sıvı üretimi de başlamış durumdadır.

Bunu da yoğun bir şekilde sürdürmekteyiz.

Önce birliklerimizle, daha sonra da diğer kurum ve kuruluşlarla bunları paylaşacağız.

Üretimi olabildiğince yükselterek, sadece silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını değil, aynı zamanda halkımızın da ihtiyaçlarını karşılamak için gayret gösteriyoruz."

Yorumlar (0)