Akar resti çekti! Aklınızı başınıza toplayın

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doğu Akdeniz'de yaşanan sondaj gerilimine ilişkin, "Biz 'barış' dedikçe zafiyet gibi, 'Gerektiğinde hakkımızı alır, herhangi bir oldubittiye müsaade etmeyiz.' dedikçe de tehdit gibi algılanıyor. Dolayısıyla komşularımızın akıllarını başlarına toplamaları, olaya objektif bakmaları lazım." uyarısında bulundu.

GÜNDEM 10.08.2019, 14:56 10.08.2019, 15:06
Akar resti çekti! Aklınızı başınıza toplayın

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) temasları devam ediyor.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Karargahı'na giden Bakan Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) 1974 yılından beri Ada'daki varlığını koruduğuna dikkat çekti. Akar, "Temel amacımız, ayrılmaz bir parçamız olan Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin buradaki varlıklarını ve güvenliklerini sağlamak. Bunu devam ettirmek için elimizden gelen neyse bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapmaya kararlıyız. 45 yıl önce bakış açımız, çalışmamız, ana fikrimiz neyse bu aynen devam ediyor ve edecek." ifadelerini kullandı.

Haksızlığa asla göz yummayacaklarını kaydeden Akar, "1974-2019, TSK'nin konumu, duruşu, anlayışında hiçbir değişiklik yok. Biz gerçekten Ege'de, Doğu Akdeniz'de, Kıbrıs'ta barıştan, iyi komşuluktan yanayız. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere biz çok samimi ve ilkeli konuşuyoruz, söylediklerimizin arkasındayız." diye konuştu. 

"Sondaj gemileri çalışmalarına devam ediyor"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'ye ait sondaj gemilerinin çalışmalarına devam ettiği mesajını verdi. Bakan Akar, sondaj gemilerinin faaliyetlerinin Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) en etkili unsurlarından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından desteklendiğini kaydetti.

Akar, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz 'barış' dedikçe bu zafiyet gibi, 'Gerektiğinde hakkımızı alır, herhangi bir oldubittiye müsaade etmeyiz.' dedikçe de tehdit gibi algılanıyor. Dolayısıyla komşularımızın akıllarını başlarına toplamaları, olaya objektif bakmaları lazım." 

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) uluslararası hukuka ve iyi komşuluk ilişkilerine uygun hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Akar, "Yunanistan'da kurulan yeni hükümetin olaylara daha objektif yaklaşmasını, geçmişten ders çıkararak bakmalarını, olayları çözümsüz hale getirmeyi değil çöze çöze gitmeyi bir ilke olarak kabul etmelerini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

"Kıbrıs bizim milli davamız"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin 'bölge barışı, istikrarı ve refahı için önemli bir teminat' olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: 

"Garanti ve ittifak anlaşmaları doğrultusunda her şeyi yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Bunları kimse sulandırmaya kalkmasın, bu mümkün değil, bu gerçekten beyhude bir gayret olur. Garanti ve ittifak anlaşmalarından vazgeçmek veya sulandırmak gibi birtakım girişimlerin hiçbir sonuç vermeyeceğini şimdiden söyleyebiliriz. Kıbrıs bizim milli davamız. Herkes bunu bilsin, kimse hata yapmasın. Kıbrıslı kardeşlerimizle kader birliğimiz var. Dolayısıyla Kıbrıslı kardeşlerimizin siyasi eşitliği ve güvenliği vazgeçilmez iki temel unsur. Hiçbir zaman Kıbrıslı kardeşlerimizin siyasi eşitliğini ve güvenliğini bir kenara bırakmayız. Garantörüz biz. Garantörlük hak ve sorumluluklarımızı bugüne kadar eksiksiz, aksaksız yerine getirdik, bundan sonra da getirmeye kararlıyız. Bunu yerine getirebilmek için de Türk Silahlı Kuvvetlerinin Ada'daki varlığı şart, bunu da herkes böyle bilsin."

"Suriye'nin kuzeyinde teröristlerin yuvalanmasına izin vermeyeceğiz"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Fetullahçı Terör Örgütü'nden temizlendikçe daha da güçlendiğine ve büyük tatbikatlar yaptığına dikkat çekerek, "Doğu'da, Güneydoğu'da ve Irak'ın kuzeyinde Pençe-1, Pençe-2, onun dışında Gara'ya, Sinat-Haftanin'e, Zap'a, Sincar'a, Karaçak'a kadar yapılan operasyonlar... Nerede terörist varsa onların inlerine girmek boynumuzun borcu. Mehmetçik, tek tek teröristlerin inlerine giriyor ve inlerini başlarına yıkıyor." dedi. 

En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadeleye kararlı bir şekilde devam edeceklerini belirten Akar, "İnşallah bu asil milletimizi bu terör belasından kurtaracağız. Bunu yaparken tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne saygılıyız. Bunu bütün muhataplarımıza söylüyoruz. Ama diğer taraftan da Irak'ın, Suriye'nin kuzeyinde teröristlerin yuvalanmasına müsaade etmeyeceğimizi, oralarda terör koridorlarının, alanlarının oluşmasına hiçbir zaman göz yummayacağımızı da açık ve net dille ifade ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)