Akar'ı İtalyan mevkidaşı böyle karşıladı!

Roma'da bir araya gelen Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile İtalyan mevkidaşı Lorenzo Guerini, Doğu Akdeniz, Ege Denizi, Dağlık Karabağ ve Libya konularını değerlendirdi.

GÜNDEM 09.10.2020, 15:07 11.10.2020, 12:30
Akar'ı İtalyan mevkidaşı böyle karşıladı!

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini, İtalya'nın başkenti Roma'da buluştu.

Askerî törenle karşılandı

Türkiye MSB'den (Millî Savunma Bakanlığı) yapılan yazılı bilgilendirmede, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, İtalya Savunma Bakanlığında askerî törenle karşılandığı bildirildi.

İtalya Savunma Bakanlığına gelişinde İtalyan mevkidaşı Lorenzo Guerini tarafından bakanlığın kapısında karşılanan Millî Savunma Bakanı Akar, daha sonra tören alanına geçti.

İtalyan askerî bandosu Türkiye ve İtalya millî marşlarını çaldıktan sonra Bakan Hulusi Akar, tören kıtasını selamladı.

Tören sonrasında Bakan Akar ve Bakan Guerini önce ikili görüşme gerçekleştirdi daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.

Hangi konular konuşuldu?

Heyetler arası görüşmelere ilişkin bilgi veren Millî Savunma Bakanlığı, toplantının ilk yarısında ikili ve bölgesel kapsamlı askerî ve güvenlik konularının istişare edildiğini bildirdi. Bakanlığın açıklamasında toplantının ikinci yarısında ise Libya ve Doğu Akdeniz’deki son gelişmelerin masaya yatırıldığı ayrıca Azerbaycan ve Ermenistan arasında şiddetlenen çatışmaların değerlendirildiği kaydedildi. Heyetler arası görüşmelerde savunma sanayi konusunda iş birliğine dair de fikir teatisinde bulunuldu.

Doğu Akdeniz

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Türkiye ve İtalya, iki büyük Akdeniz ülkesi, aynı zamanda NATO müttefiki. İki ülke arasında etkin bir iş birliği, hem Türkiye ve İtalya için hem de bölge için büyük önem taşıyor. Türkiye, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki problemlerin uluslararası hukuk düzleminde, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde ve diyalog yoluyla çözümünden yanadır. Türkiye’nin söz konusu alanda sergilediği tüm olumlu ve adil yaklaşımlara rağmen karşı tarafın provokatif girişimleri gerginliği sürekli tırmandırmaktadır." dedi.

Libya

Türkiye ile Libya arasındaki 5 asırlık tarihî kardeşlik ve dostluk bağlarına vurgu yapan Bakan Hulusi Akar, "Türkiye olarak bölgede istikrar sağlanması için üzerimize düşeni yapmayı, elimizden gelen gayreti göstermeyi sürdüreceğiz. BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) ilgili kararları çerçevesinde bağımsız, egemen ve istikrarlı bir Libya'yı desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Dağlık Karabağ

Azerbaycan ile işgalci Ermenistan arasındaki çatışmalara da değinen Bakan Akar, "Ateşkesin gerçekleştirilebilmesi için, bölgede barış ve istikrarın tesis edilebilmesi için, her şeyden önce Ermenistan'a verilen desteklerin sona erdirilmesi ve Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan'a ait topraklardan çekilmesi gerekmektedir." diye konuştu.

Yorumlar (0)