Akar'dan Libya ile mutabakat açıklaması: Tecavüz değil!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya ile imzalanan anlaşmaya ilişkin, "Libya ile mutabakat üçüncü ülkelerin hak ve hukukuna tecavüz değil. Sadece uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızı koruyor, kolluyoruz." dedi.

GÜNDEM 13.12.2019, 15:11 13.12.2019, 15:51
Akar'dan Libya ile mutabakat açıklaması: Tecavüz değil!

Türkiye ile Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Doğu Akdeniz'de dengeleri değiştirdi. 

Söz konusu mutabakat ile Türkiye ile Libya arasındaki deniz sınırları çizildi. Derne, Tobruk ve Bordiya kıyı hattı ile Marmaris, Fethiye, Kaş kıyı hattı komşu oldu. Balıkçılıktan, petrol ve doğalgaz aramaya kadar birçok faaliyette söz hakkı Türkiye ve Libya'da olacak. Türkiye, bu alanda petrol ve doğalgaz arama ve sondajı için ruhsatlandırma yapabilme imkânına sahip olacak. Mutabakat, Yunanistan ile Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Akdeniz'deki tezlerini boşa çıkarmış oldu.

Bakan Akar, söz konusu anlaşmaya ilişkin, "Libya ile mutabakat üçüncü ülkelerin hak ve hukukuna tecavüz değil. Sadece uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızı koruyor, kolluyoruz." ifadelerini kullandı.

Ermeni kararına da tepki gösterdi 

ABD Senato'sunun 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan karar tasarısını kabul etmesine tepki gösteren Akar, "Bu tarihî konuda siyasilerin karar alması veya birtakım iddialarda bulunması son derece temelsizdir. Arşivlere bakın, tarihi tertemiz bu milletin hiçbir şekilde böyle bir şeyle ilgisinin bulunmadığını herkes görecektir." dedi. 

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik Barış Pınarı Harekâtı'nı başlatmasının ardından harekete geçmişti. 29 Ekim günü Temsilciler Meclisi, Türkiye'ye yaptırım uygulanmasına ilişkin yasa tasarısını ve 1915 Ermeni Olaylarını "soykırım" olarak tanıyan yasa tasarısını 11'e karşı 405 oyla kabul etmişti. 

Beyaz Saray tarafından 3 defa engellenen sözde "Ermeni soykırımı" tasarısının dün senatodan geçtiği bildirildi. Geçen ay Temsilciler Meclisi'nden geçen tasarı, ABD Başkanı Donald Trump'ın masasına gönderilecek.

Yorumlar (0)