Akar'dan İdlib açıklaması: Büyük oranda mutabakat sağladık!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus askeri heyeti ile görüşmelerin sürdüğünü belirterek, "Ateşkes bozulur, saldırılar devam ederse bıraktığımız yerden başlamaya, onların da canını yakmaya devam edeceğimizi söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Herkes her an hazır." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 12.03.2020, 10:04 12.03.2020, 10:42
Akar'dan İdlib açıklaması: Büyük oranda mutabakat sağladık!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bakan Akar, Mehmetçik'in halkının ve ülkesinin güvenliği için kendisine verilen görevleri başarıyla yerine getirdiğini kaydederek, "Şu anda Irak’ın kuzeyindeki faaliyetlerimiz devam ediyor. Önceki gün MİT ile koordineli bir şekilde Hava Kuvvetlerimizin yaptığı bir operasyonla biri KCK’nın sözde yönetim kurulunda, en başlardaki bir kadın olmak üzere 5 terörist etkisiz hale getirildi." dedi.

"100'e yakın YPG/PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi"

Barış Pınarı Harekâtı bölgesindeki çalışmaların devam ettiğini bildiren Akar, şu ifadeleri kullandı:

"Orada Ruslarla, ABD’lilerle bir mutabakatımız var. Hem Ruslar hem ABD’liler mutabakata sadık kalıyor, bir yere kadar bizimle beraber gidiyorlar ama orada bir şekilde kontrol edemedikleri, kontrol etmedikleri, kontrol etmek istemedikleri birtakım gruplar var. Bunlardan da geçtiğimiz 10 gün içinde 100’e yakın YPG/PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi. Oraya girmeye teşebbüs ediyor, rahatı, huzuru bozmaya çalışıyorlar. 145 kilometre genişliği, 30 kilometre derinlikteki Pınar Bölgesi’nde TSK, atalarına yaraşır şekilde istikrarı oluşturup oradaki insanların insanca yaşamalarını sağlamak için bir çalışma içinde. "

"Rejimin saldırıları nedeniyle 1500 kişi hayatını kaybetti"

Akar, Suriye'nin İdlib kentinde milyonlarca masum insanın bir trajedi ile karşı karşıya olduğunu ve zor koşullarda hayatlarını sürdürmeye çalıştığını kaydederek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yalnızca askeri konularla değil işin insani boyutuyla da ilgilendiğini vurguladı. 
Beşşar Esed rejimi tarafından okulların, hastanelerin, pazar yerlerinin ve fırınların hedef alındığını belirten Akar, "Saldırılar sonucu mayıs ayından bu yana 1500 kişinin hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. 

"Ateşkesin kalıcı hale gelmesi için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz"

Akar, daha çok kadın ve çocuklardan meydana gelen bir milyon 400 bin civarında masum insanın da evlerinden ayrılmak zorunda kaldığını ifade etti. 

"Halkımızın ve hudutlarımızın güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra göçün önlenmesi, ateşkesin kalıcı hale gelmesi, insanlık dramının durdurulması için uluslararası hukuk ve anlaşmalara uygun şekilde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz." diyen Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Moskova’da gerçekleştirilen görüşmenin ardından ateşkesin imzalandığını hatırlattı.

"15 Mart’ta M4 karayolunda ortak devriyeler başlayacak"

Akar, mutabakat dâhilindeki faaliyetlerin sürdüğüne dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Bunu iyi okumak, anlamak lazım. Bunun hem ülkemizin hem çevremizin hem de Suriye’de eza, cefa çeken kardeşlerimizin lehine olduğunu görmemiz lazım. Önceki gün Rusya Savunma Bakanı ile telefon görüşmemiz oldu, olumlu geçti. Rus askeri heyeti geldi, görüşmeler devam ediyor. Büyük oranda mutabakat sağladık. Şu anda saldırılar durdu, ateşkes devam ediyor. Sabırla, sükûnetle olabildiğince dikkat ve hassasiyetle alanı takip ediyoruz. 15 Mart’ta M4 karayolunda ortak devriyeler başlayacak. Onların ayrıntılarını arkadaşlarımız konuşuyor. Dileğimiz bunun bir şekilde sürdürülebilmesi. 

"Ateşkes bozulursa canlarını yakarız"

Ateşkesin ihlâl edilmesi durumundan neler yaşanabileceğine ilişkin Akar, "Ateşkes bozulur, saldırılar devam ederse arkadaşlarımızın hepsi bu konuda talimatlı. Herkes her an hazır. Böyle bir şey olduğu takdirde biz bıraktığımız yerden başlamaya, onların da canını yakmaya devam edeceğimizi söyledik, söylemeye devam ediyoruz. İdlib’de tüm unsurlarımızla mevcudiyetimiz devam ediyor. Herhangi bir çekilme söz konusu değil, birliklerimiz, unsurlarımız yerlerini muhafaza ediyorlar." diye konuştu. 

Yorumlar (0)