AK Parti'den "seçim tarihinin güncellenmesi" açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, erken seçim iddiaları hakkında yazılı açıklamada bulundu. Erken seçimin, normal seçim zamanından birkaç yıl önce yapıldığını hatırlatan Yavuz, "Mevsimsel sebeplerle seçim tarihinin çok az öne çekilmesi, 'seçim tarihi güncellemesi' olarak adlandırılır. Erken seçim değil. Şu an böyle bir durum yok." ifadelerine yer verdi.

GÜNDEM 07.01.2023, 16:43 07.01.2023, 16:50 Hakan Öksüz
AK Parti'den "seçim tarihinin güncellenmesi" açıklaması

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili son zamanlarda ortaya atılan "erken seçim" iddiaları, kafaları karıştırdı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, konuya dair yazılı açıklamada bulundu.

"Seçim tarihi güncellemesi" ile ilgili her gün çok sayıda yoruma rastladıklarına değinen Yavuz, "Bu görüşlerin çoğunun gerçeklikle bir bağı yok. Tartışmaların düğümlendiği bazı konular var. Erken seçimin mi yoksa seçim tarihinin güncellenmesinin mi söz konusu olacağı üzerine tartışma yapılıyor. 90 gün ve 60 gün gibi süreler havalarda uçuşuyor. Halbuki durum oldukça açık ve net. Sadece mevsim koşullarından dolayı seçim tarihi biraz öne alınacaksa buna 'seçim tarihinin güncellenmesi' denir. Erken seçim olmaz." ifadelerini kullandı. 

"Şu an erken seçim durumu söz konusu değil"

"Erken seçim" kavramının parlamenter sistem sürecinde dile yerleştiğini ve yanlış anlamalara yol açtığını kaydeden Yavuz, "Erken seçim, hükümet etmenin güçleştiği kriz durumlarında seçimlere birkaç yıl kala yapılır. Şu an böyle bir durum yok. Seçimlere zaten 5-6 ay kaldı. Bazı durumlarda seçim tarihi biraz öne alınabilir. Mevsimlik işçi hareketleri, hava şartları ve okulların kapanması gibi durumlar, buna sebep olabilir. Bunun gibi şartlar nedeniyle seçimin daha erken bir tarihte yapılmasına, 'seçim tarihinin güncellenmesi' denir. Bu durumda fesih söz konusu değildir." değerlendirmesinde bulundu.

"Fesih diye bir şey yok, seçime gitme var"

Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nde "fesih" diye bir şeyin söz konusu olmadığına dikkat çeken Yavuz, "Bu sistemde kimsenin bir diğeri feshetme hakkı yok. Olan sadece şudur. Seçim kararı alan güç, kendisiyle birlikte herkesi seçime götürür. Sonuç olarak her şeyin sonucunu belirleyecek olan seçimdir. Seçim kararı, cumhurbaşkanı veya TBMM (üye sayısının beşte üçü onaylamalı) tarafından alınabilir." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)