AK Parti'den "askerlik sistemi" açıklaması

Askerlik sisteminde değişiklik öngören kanun teklifinin geri çekileceğine dair iddialar, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan tarafından yalanlandı.

GÜNDEM 12.06.2019, 14:18 12.06.2019, 15:24
AK Parti'den "askerlik sistemi" açıklaması

Askerlik sisteminde değişiklik öngören kanun teklifinin geri çekileceğine dair iddiaların asılsız olduğunu ifade eden AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "AK Parti Grubu olarak teklifimizin sonuna kadar arkasındayız. Genel Kurulun takdiri her zaman başımızın tacıdır. Değişiklikler pek tabii olabilir ama kanun teklifinin geri çekilmesi asla söz konusu değildir."

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda görüşmeleri süren Askeralma Kanunu Teklifi'nin geri çekileceğine ilişkin iddiaların asılsız olduğunu ifade ederek, "AK Parti Grubu olarak teklifimizin sonuna kadar arkasındayız. TBMM Genel Kurulunun takdiri her zaman başımızın tacıdır. Değişiklikler ya da revizeler olabilir ancak kanun teklifinin geri çekilmesi asla söz konusu değildir." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine, Askeralma Kanunu Teklifi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Teklifin, olağanüstü bir süreç varmış gibi algılandığına değinen AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Hayır, böyle değil tabii ki. Mevcut Askerlik Kanunumuz 1927 tarihli. Zaman zaman değişiklikler, revizeler olmuş ama esaslı olarak yüz yıldan beri var olan bir kanun. İhtiyaçlar, şartlar, güvenlik parametreleri hepsi de değişti. Bunlar değerlendirildiğinde tüm paydaşlarla toplantılar yapıldı. Genelkurmay'ı var, bakanları var, milletvekilleri var. Herkesin ortak kanaatiyle bir kanun teklifi hazırlanmıştır. AK Parti Grubu, bu teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderdi." şeklinde konuştu.

Kanun teklifine ilişkin diğer partilerin önerileri, eleştirileri ve revize taleplerinin kendileri için kıymetli olduğunu belirten AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, bunları değerlendirdiklerini, görüştüklerini aktardı.

Konuya ilişkin tek başına karar vermelerinin doğru olmadığının altını çizen AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Askerlik gibi ortak bir değerin, ortak bir anlayışın herkesin katma değeriyle olmasını istiyoruz." dedi.

AK Parti Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grubu'nun, dün teklifle ilgili kapalı toplantıda bir araya geldiğini hatırlatan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Toplantıda Milli Savunma Komisyonu Başkanımız sunum yaptı. Biz aynı şekilde Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar'ın da grubumuza sunum yapmasını talep etmiştik fakat Savunma Bakanımız Hulusi Akar bey yurt dışında olduğundan bu sunum ertelendi ve bugüne kaldı. O yüzden yalnızca sunum maksatlı bir araya gelmiş oluyoruz. Toplantımızı yapıp bitireceğiz. Tabii ki milletvekillerimizin o brifingden sonra önerileri, tespitleri varsa bunları alacağız. Bu süreci ortak bir akılla yürütmek ve tamamlamak istiyoruz." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, tüm partilerin tekliflerini değerlendirmek istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Olayı kanun çekiliyormuş, çekilmiyormuş, olağanüstü bir kriz varmış gibi kamuoyuna yansıtmak doğru hareket değil. Askeralma Kanunu Teklifimizin sonuna kadar arkasındayız, görüşmeye devam edeceğiz. Bugün de kanun teklifinin bölüm görüşmelerine başlayıp sürdürmeye çalışacağız. Ümit ediyorum bu hafta neticelenir ancak muhalefetin bu konuda direnç gösterirse bunun iki ay sürmesi bile mümkün fakat uzlaşı olursa 1 saate bitmesi de mümkündür. O yüzden hep birlikte ne olacağını değerlendireceğiz. Teklifin ortak bir uzlaşıyla, ortak kanun anlayışıyla geçmesini umut ediyoruz." 

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, muhalefetin birkaç konuda şerhi olduğunu, bunları tekrar gözden geçireceklerini belirterek, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti Genel Merkezi'nde, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve partisinin milletvekillerinin de hazır bulanacağı kapalı grup toplantısına katılacağını, toplantıda bu konuların masaya yatırılacağını açıkladı.

Teklifin bir an önce yasalaşması temennisinde bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, şöyle devam etti:

"Yüz binlerce gencimiz gözü, kulağı adeta Türkiye Büyük Millet Meclisimizde olarak süreci takip ediyor fakat mesele yalnızca terhis olacak gençlerimiz değil, ülkemizin güvenliği, askerimizin talepleri. Daha birçok konunun hassas olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bazı haksız ithamlar, eleştiriler bulunuyor. Mesela 'Cumhurbaşkanlığına ekstra yetkiler veriliyor' iddiası tamamen yanlış. Bunun doğru olmadığını dün Türkiye Büyük Millet Meclisinde ifade etmiştim. Tam aksine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a verildiği iddia edilen yetki zaten hep olan yetkiydi. Teknik olarak önceden bu yetkiyi Bakanlar Kurulu yürütme adına kullanırken, bugünkü sistemde Bakanlar Kurulu olmadığı için o ifadenin yerine 'Cumhurbaşkanı' eklenecek yani yeni bir yetki yok. Yeni sistemde karşılığı olmadığı için ekleme yapılacak. Olan yetkinin yeni sisteme göre revize edilmiş hali söz konusu yani. O yüzden tüm ortak taleplerle beraber sürecin değerlendirileceği kanaatini taşıyorum."

Kanun teklifinin geri çekileceğine ilişkin iddiaların doğruluğunun bulunmadığını belirten AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Adalet ve Kalkınma Partisi olarak teklifimizin sonuna arkasındayız. TBMM Genel Kurulunun takdiri her zaman başımızın tacıdır. Değişiklikler, revizeler olabilir ama kanun teklifinin geri çekilmesi asla söz konusu değildir." diye konuştu.

Yorumlar (0)