Aile Bakanı Yanık’tan BM’ye: “Ahlaki sorumluluğumuz var”

BM Genel Kurulu’na katılan Bakan Derya Yanık, oturum açılış toplantısında konuşma kaydetti. MIKTA Ülkeleri adına konuşma gerçekleştiren Yanık, şunları kaydetti: “Çatışmanın, savaşın ortasında kalan insanları yalnız bırakmamak bizim ahlaki sorumluluğumuzdur.”

GÜNDEM 15.03.2022, 10:10
Aile Bakanı Yanık’tan BM’ye: “Ahlaki sorumluluğumuz var”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kadının Statüsü Komisyonu’nun 66’ncı oturumunda konuştu. MIKTA Ülkeleri (Türkiye, Güney Kore, Avustralya, Endonezya ve Meksika) adına açılış konuşması gerçekleştiren Bakan Yanık, bu ülkelerin uluslararası sisteme ve insan haklarını korumaya destekçi olduklarını; kadın-erkek eşitliğinin sağlanması konusunun koruyucusu olduklarını ve kız çocukları ile kadınların güçlendirilmesinin MIKTA ülkelerinin temel önceliği olduğunu kaydetti. 



“Kadınlar ve kız çocukları orantısız zarar görüyor”

Bakan Yanık’ın konuşması şu şekildeydi: “Dünyanın dört bir yanındaki kadınlar ile kız çocukları, yıllardır süregelen savaşlardan orantısız şekilde zarar görüyor. Şu anda Ukrayna’da devam eden çatışmalarda bir kazanan yok, herkes mağdur. Özellikle çocuklar ve kadınlar mağdur oluyor. Bu en savunmasız kişileri korumak için Ukrayna’da azami kısıtlamaya gidilmelidir. Saldırganlıktan ve savaştan kaçan tüm sivillerin diğer ülkelere güvenli ve hızlı şekilde geçişi kolaylaştırılmalıdır. Ukrayna’dan çıkış yapamayanlar için insani yardımın hızla ulaştırılması, garanti altına alınmalıdır. Çocukların ve kadınların haklarını gözetmemiz gerekir. İnsanları çatışmanın ortasında yalnız bırakmamak, sorumluluğumuz ve ahlaki yükümlülüğümüzdür.”



“Dünya halkları için barış yolunu açmanın vaktidir”

“Bugün, dünyadaki tüm halklar için barış yolunu açmanın vaktidir. Öte yandan tüm bu saldırılar ve çatışmalara ek olarak dünyamızda iklim değişikliği yaşanmaktadır. Bu tehdit, hiçbirimiz için uzak değildir. Afetler ve iklim değişikliği, tüm insanlar tarafından sert şekilde hissedilse de burada da cinsiyete bağlı olarak ayrımcılık hali hakimdir. Dünyada yoksulluğu da iklim tehdidini de yine en çok kız çocukları ve kadınlar hissetmektedir.  Kız çocukları ve kadınlar afet riskinin azaltılması, iklim eylemi ve savaş karşıtlığı konularında anlayış oluşturmak hakkında dinamik güce sahiptir. Bu bağlamda dört noktaya vurgu yapmak istiyoruz. Öncelikle, doğal kaynakların yönetimi ve korunması konusunda kadınlar aktif rol oynamalıdır. Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nda alınan kararlar daha hızlı uygulanmalıdır. MIKTA Ülkeleri olarak çevre-afet ile iklim değişikliği riskini azaltmak politikasında kadınların karar alma politikasındaki katılımı artırılmalıdır.”



“Ayrımcı sosyal normlar ortadan kaldırılmalıdır”

“Ayrımcı sosyal normlar, engeller ve kalıplaşmış yargılar ortadan kaldırılmalıdır. Kız çocuklarının ve kadınların güçlendirilmesi ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanması konusuna daha fazla teşvik gereklidir. Ev işlerinin ve ücretsiz bakımların adil bir şekilde yeniden dağıtılması sağlanmalıdır. Altyapı ve kamu hizmetleri ile sosyal koruma politikalarından kadınlar da kız çocukları da daha fazla yararlanmalıdır. Ayrıca, kadına yönelik şiddete karşı devletler daha fazla önlem almalı ve cezalar caydırıcı olmalıdır. Ülkeleri bu konuda destek vermeye davet ediyorum. İklim değişikliği, afet ve çevresel zorluklarının etkisinin şiddet riskini artırmasından endişe duyuyoruz. Şiddet mağdurları kadın ve kız çocuklarına psikososyal destek ve sağlık hizmetlerine kolay erişim gibi hizmetlerin sağlanması gerekmektedir. Tüm bunlara ek olarak kadınların ve kız çocuklarının iletişim ve bilgi teknolojilerine erişimleri artırılmalıdır.”

Yorumlar (0)