AİHM'den Selahattin Demirtaş kararı!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, 2011 senesinde yaptığı bir başvuruyu karara bağladı.

GÜNDEM 09.07.2019, 14:11
AİHM'den Selahattin Demirtaş kararı!

Yüksek Mahkeme, Türkiye'nin Selahattin Demirtaş hakkında 2010 senesinde aldığı tutuklama kararıyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade ve düşünce özgürlüğü ile ilgili maddelerini ihlal ettiğine karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye'nin Selahattin Demirtaş'a 2 bin 500 euro manevi tazminat, bin euro da mahkeme masrafı ödemesine hükmetti.

TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI YAPMAK SUÇUNDAN SORUŞTURMA

Selahattin Demirtaş'ın 2006 senesinde bir televizyon programına telefonla bağlanıp, Kürt sorunu ve PKK'nın öncüsü Abdullah Öcalan ile ilgili görüşlerini açıklamasının ardından terör örgütü propagandası yapmak suçundan hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Diyarbakır Mahkemesi, 2010 senesinde sonuçlanan davada Selahattin Demirtaş'ı 10 sene hapis cezasına çarptırdı fakat mahkeme "Hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararını vererek, Selahattin Demirtaş'ın 5 sene boyunca denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmasına karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) daha önce Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istemişti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), hapishanede bulunan Selahattin Demirtaş hakkında geçen sene kasım ayında verdiği bir kararda, Türkiye'nin insan haklarına zarar verdiğine hükmederek, Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istemişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) daha sonra bu kararla ilgili tarafların yaptığı temyiz başvurusunu onaylayarak, davanın 17 hakimden oluşan Büyük Daire'de görülmesini kararlaştırmıştı.

Yorumlar (0)