Afganistan'da binlerce sivil havalimanına akın etti: 7 ölü

Afganistan'ın başkenti Kabil'i, Taliban'ın ele geçirmesinden sonra muhalif halk, havalimanlarına akın etti. Uçağa binebilmek için binlerce Afgan'ın, birbirini ezdiği görüldü. Havalimanında 7 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

GÜNDEM 16.08.2021, 11:19 17.08.2021, 13:10
Afganistan'da binlerce sivil havalimanına akın etti: 7 ölü

2020’nin Şubat ayında, Taliban ile ABD arasında yapılan barış anlaşması kapsamında bu sene, Afganistan’dan uluslararası güçlerin çekilme süreci başladı.

Taliban Kabil’de

Söz konusu anlaşma, yabancı güçlere karşı herhangi bir saldırı gerçekleştirilmemesini öngörürken, Afgan güvenlik güçlerine karşı Taliban'ın eylemlerine yönelik bir hüküm getirmedi.

Doha’da Afgan hükümetiyle müzakereleri sürdüren Taliban, hazirandan beri eş zamanlı bir şekilde şiddetli saldırılarla Afganistan'daki birçok ilçeyi, son dönemde ise vilayet merkezlerini ele geçirdi.

Başkent Kabil’i kuşatan Taliban, kenar mahallelere yavaş yavaş girmeye başlarken Afgan hükümetine başkenti ve yönetimi barışçıl bir şekilde devir çağrısı yaptı.

Afganlar, havalimanına akın etti

Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin Afganistan’ı terk etmesi ve hükümetin başkentten ayrılması sonucunda Taliban, başkenti tamamen kontrol altına almaya başladı.

Taliban'a muhalif olan Afganlar ise Afganistan’dan ayrılmak için Kabil’de bulunan Hamid Karzai Havalimanı'na akın etti. Havalimanından gelen görüntüler, görenleri dehşete düşürürken, binlerce Afgan’ın, havalimanını doldurduğu ve uçağa binebilmek için adete birbirlerini ezdikleri görüldü.

Uçağa giden merdiveni tamamen dolduran ve risk oluşturan Afganların, kaçmak için sergiledikleri mücadele kameraya yansıdı.

7 ölü

Binlerce Afgan'ın akın ettiği Kabil Havalimanı'nda 7 kişi yaşamını yitirdi.

Havalimanında yaşamını yitirenlerin, izdiham sebebiyle mi yoksa ABD askerlerinin açtığı ateş neticesinde mi öldüğü henüz net olarak bilinmiyor.

Taliban, uçuşları durdurdu

Kabil Uluslararası Havalimanı'nın girişine intikal eden Taliban, Afgan sivillerden evlerine geri dönmelerini isterken, şu anda uçuşların hiçbir şekilde yapılmayacağını açıkladı.

Yorumlar (0)