Afganistan barış sürecine ilişkin toplantının tarihi belli oldu

Ülkemizin ev sahipliğindeki Afganistan barış sürecine dair toplantı İstanbul'da 24 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek.

GÜNDEM 13.04.2021, 18:12 14.04.2021, 11:27
Afganistan barış sürecine ilişkin toplantının tarihi belli oldu

Ülkemizin ev sahipliğinde yapılacak olan, Afganistan Barış Süreci Konferansı'nın takvimi netlik kazandı. Taraflar, 24 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında toplanacak.

Masada, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Temsilcisi Zalmay Halilzad, Afganistan yönetimi ve Taliban olacak. Söz konusu toplantının, 10 günlük maraton şeklinde gerçekleştirilmesi öngörülüyor. 

Gözler İstanbul'daki toplantıda

Afganistan müzakerelerinde meydana gelen tıkanıklığın aşılamaması ve ABD'nin taahhütte bulunduğu yabancı güçlerin geri çekilme tarihinin yaklaşması, uluslararası toplum yönünden ülkede tehlike çanlarının çalmasına sebep oldu.

Afganistan'da ordu bulunduran çok sayıda NATO üyesi ülke, belirsizlik ortamının giderilmesini bekliyor. Halihazırda Afganistan'da, ABD askerlerinin sayısı, diğer ülke askerlerinin toplamının altında seyrediyor. 

NATO ve ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi halinde, söz konusu ülkede askeri güç bulundurmayı sürdürecek ülkelerin Kabil yönetimi ile ikili anlaşmalar gerçekleştirmesi şart koşulacak. 

Böyle zorlu bir dönemde, ülkemizin görüşmelere ev sahipliği yapması gündeme getirilmişti. Türkiye, BM (Birleşmiş Milletler) ve Katar ile eş güdüm halinde Afgan taraflarla temaslarını sürdürüyor. 

Resmi kaynaklara göre, Türkiye, taraflara kolaylaştırıcı yol dayatma ya da ara buluculuk arayışında olmayacak. 

Yorumlar (0)