AFAD’dan cenaze defin işlemleri açıklaması

AFAD, deprem sırasında yaşamını yitiren kişilerin ivedi bir biçimde kimliklendirilmesi ve defin hizmetleri adına İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve valiliklerin görevlendirildiğini açıkladı.

GÜNDEM 08.02.2023, 15:55
AFAD’dan cenaze defin işlemleri açıklaması

AFAD, Kahramanmaraş'ta merkezli ve 10 ilde etkisini hissettiren iki yıkıcı deprem sırasında yaşamını yitiren kişilerin defin hizmetlerine dair açıklama yaptı.

“Kimlik belirlendikten sonra teslim işlemi yapılmalı”

AFAD tarafından gerçekleştirilen açıklamada, yaşamını yitiren vatandaşların ivedi bir biçimde kimliklendirilmesi ve cenazelerinin yakınlarına teslim edilebilmesi adına çalışmaların sürdürüldüğü ifade edildi. Bu noktada, Adalet Bakanlığı ile iş birliği içerisinde olan İçişleri Bakanlığının 7 Şubat gününde ve 46697 sayılı yazı ile ilgili kurum, kuruluş ve valiliklerin görevlendirildiği aktarıldı.

Açıklamada, hayatını kaybedenlerin muayene işlemlerinin, cenazelerin olduğu il veya ilçe başsavcılıkları denetiminde gerçekleştirilerek çevre il ve ilçelere sev edilmesi, cenazelerin hangi enkaz ve hangi bina içerisinden çıkarıldığının kolluk ya da sağlık çalışanlarına tutanak ile beraber teslim edilerek hastaneye götürülmesinin sağlanacağı belirtildi.

Diğer bir taraftan oluşturulacak tutanakta ölen kişinin yakınlarının ya da tanıyanların olup olmadığına dair bilgiye başvurulması, hayatını kaybedenlerin yakınları ya da tanıyan kişilerce teşhis edilerek kimliklerinin belirlenememesi durumunda parmak izi, kan örneği ve DNA gibi adli tıp incelemesinin ardından kimlik tespiti sağlandıktan sonra cenaze teslim çalışmalarının gerçekleştirilmenin önemine işaret edildi.

24 saat bekleme süresi verildi

Enkazdan çıkarılmalarının ardından adli tıp yöntemleri ya da teşhis ile 5 gün içerisinde kimliklendirilen ve yakınlarına verilemeyen naaşların parmak izi, DNA ve fotoğrafı alınmasının ardından Cumhuriyet Savcılığı ile Mülki İdare Amirliğinin ortak incelemesi kapsamında dini şartlara uygun şekilde defnedilecek. Öte yandan kabrin konumunun da tutanağa aktarılması gerektiğine dikkat çekildi.

Fakat depreme maruz kentlerden iletilen bilgilerde cansız bedenlerin muhafaza edilmesinde sıkıntılar görülebileceği, cenazelerde bozulmalar yaşanabileceği değerlendirmelerine de dikkat edilerek adli tıp yöntemleri ya da teşhis suretiyle kimliklendirme sağlanamayan cenazelerin 24 saatlik bekleme süresinin ardından fotoğraf, parmak izi örneği ve DNA alınmasının sonrasında Cumhuriyet Savcılığı ile Mülki İdare Amirliğinin incelenmesi kapsamında kabrin yeri/konumu tutanağa işlenerek dini vecibelere göre defnedilmesi kararı alındı.

Yorumlar (0)